Ocet z jabłek i gruszek

Ocet z jabłek i gruszek

Podczas jesiennych miesięcy, gdy drzewa owocowe są pełne dojrzałych, soczystych owoców, warto wykorzystać tę obfitość przygotowując domowy ocet. Sięgnij po przepis na ocet z jabłek i gruszek, idealny do sałatek, marynat czy octowych syropów. Domowy ocet to nie tylko wyjątkowy dodatek do potraw, ale również sposób na uniknięcie konserwantów i sztucznych dodatków. Obfitość smaków i aromatów znajdujących się w owocach sprawi, że ten ocet będzie wyjątkowy. Czy to mowa o octowym gruszkowym, czy ocet z jabłek – przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 500 g. pomarańczy
  • 500 g. mandarynek
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 4 łyżki miodu

Ocet z jabłek i gruszek – jak zrobić?

  1. Jabłka i gruszki myję, osuszam, kroję na małe kawałki, układam w szklanym naczyniu, zalewam przegotowaną, letnią wodą zmieszaną z cukrem. Owoce nakrywam szklanym dekielkiem, tak by owoce nie wystawały poza płyn. Naczynie nakrywam kawałkiem gazy i zawiązuję gumką. Odstawiam w ciemne, ciepłe miejsce na ok. 3 – 4 tygodnie. W międzyczasie zawartość naczynia mieszam drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, gdy zakończy się proces fermentacji, zalewa przestaje się pienić, nie tworzą się już bąbelki. Wtedy cedzę płyn przez gazę, odstawiam na 2 – 3 dni i cedzę jeszcze raz nie zlewając osadu z dna. Ocet nalewam do butelek.

Porady – Dodatkowe informacje

Ocet z jabłek i gruszek możemy używać jako składnik do sosów. 1 łyżkę zmieszaną ze szklanką wody warto pić rano przy odchudzaniu, wspomaga je. Ma świetny smak i aromat. Naczynie z owocami i płynem można nakryć gazą bądź lnianą ściereczką, ale nie zakręcić i pozbawić powietrza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oczy carycy
Następny przepis: ODCHUDZONE SPAGHETTI BOLOGNESE Z KURCZAKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode