Nugat w waflu
Smak dzieciństwa powraca w postaci prostego przepisu na nugat w waflu. To idealny sposób na małe, słodkie „coś” idealne do jedzenia w towarzystwie ulubionej kawy, herbaty czy po prostu solo. Ta propozycja zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych smaków, jak i prawdziwych łasuchów poszukujących oryginalnych połączeń. Niepodważalnym atutem jest fakt, że przygotowanie tego przysmaku nie jest czasochłonne ani skomplikowane. Nugat w waflu to jedno z tych słodkich przekąsek, które możemy zrobić swoim najmłodszym, by zabrać je w podróż do smaków naszego dzieciństwa. Takie wspomnienie na pewno potrafi umilić chwilę i sprawić, że zwykły dzień stanie się wyjątkowy.
admin
Składniki:
- 2 szklanki cukru kryształu
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki wody
- 250 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 500 g mleka w proszku
- ½ szklanki śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 30 ml spirytusu
- 3 płaty wafla tortowego
Nugat w waflu – jak zrobić?
- Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki i żurawinę zalać spirytusem najlepiej na noc. Na drugi dzień osączyć.
- Wodę zagotować z cukrami, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kolejne składniki: pokrojoną w kostkę margarynę, kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszać żeby się masa nie przypaliła (ja użyłam miksera). Na koniec dodać śliwki i żurawinę. Wafla wykroić na wielkość blaszki, wyłożyć masę i przykryć drugim waflem. Całość przyłożyć czymś cięższym. Ostawić do wystudzenia i stężenia.
Nugat w waflu – dodatkowe informacje
Masę możemy wyłożyć bezpośrednio na wafla bez wycinania na wielkość blaszki. Do nugata możemy zamiast żurawiny i śliwek użyć orzechów, rodzynek lub innych ulubionych bakalii. Możemy zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szkl.