Niskosłodzony dżem truskawkowy

Niskosłodzony dżem truskawkowy

Zapraszam do poznania przepisu na niskosłodzony dżem truskawkowy. Ten domowy przysmak to idealna propozycja dla osób dbających o swoją sylwetkę lub zapobiegających podwyższonemu cukrowi we krwi. Jeżeli uwielbiasz tradycyjny smak truskawek bez nadmiernej słodkości, ten przepis jest dla Ciebie. Bez dodatku wygórowanej ilości cukru, możemy choć na chwilę przenieść się myślami do słonecznych truskawkowych pól i cieszyć się prawdziwym, intensywnym smakiem tych owoców. Dżem niskosłodzony nie musi oznaczać kompromisu na rzecz smaku. Ta wersja przepisu z pewnością zaskoczy Cię swoimi nutami i zachwyci prostotą wykonania.

Składniki:

  • 4 kilogramy bardzo dojrzałych truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • około 1 kilograma cukru
  • 3 x 40 gramów konfitury 3:1

Niskosłodzony dżem truskawkowy – jak zrobić?

  1. Do dużego garnka dajemy umyte i oczyszczone truskawki bez szypułek – większe owoce pokrojone i stawiamy na ogniu by truskawki puściły sok.
  2. Następnie wsypujemy konfiturex i dokładnie mieszamy. Kiedy truskawki zaczną się rozpadać to zdejmujemy z ognia i miksujemy do pożądanej konsystencji po czym ponownie dajemy na ogień, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia dżemu.
  3. Gotowy gorący dżem szybko przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  4. Napełnione słoiki gorącym dżemem zakręcamy i ustawiamy do góry dnem by przestygły.
  5. Po chwili gdy słoiczki przestygły odwracamy je już normalnie i gdy całkiem staną się zimne to wynosimy do chłodnego i ciemnego miejsca.

Słowa kluczowe: dżem niskosłodzony przepis, dżem truskawkowy niskosłodzony przepis

xxxx – dodatkowe informacje

z podanych proporcji wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 400 g


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niezawodny lukier do ciast
Następny przepis: Nocne bułki pszenne z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode