Niebiański Banoffee

Niebiański Banoffee

Niebiański Banoffee to oryginalna i wyjątkowo smaczna propozycja dla wszystkich wielbicieli wyrafinowanych smaków. Ta wariacja klasycznego banoffee nie tylko przyciąga wzrok swoim spektakularnym wyglądem, ale także zachwyca bogactwem smaków. Wykorzystanie kremu mascarpone nadaje mu elegancki charakter i gładkość, doskonale komponując się z intensywnym smakiem owocego bananowego nadzienia. Banoffee z mascarpone to doskonały deser na wszelkie okazje, który zawsze zaskakuje i zachwyca swoją niepowtarzalność. Jeżeli cenisz połączenie tradycyjnych składników z nutą nowoczesności, to ciasto banoffee z mascarpone na pewno zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia.

Składniki:

  • Na spód:
    • 70 g ryżu preparowanego
    • 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
    • 100g masła
  • Ponadto:
    • 3 średnie banany
    • 1 puszka masy kajmakowej
    • sok z połówki cytryny
    • 250 g śmietany kremówki 30%
    • 250 g serka mascarpone
    • 1 płaska łyżka cukru pudru
    • 4 kostki mlecznej czekolady startej na tarce do posypania na wierzchu

Niebiański banoffee – jak zrobić?

  1. image-1705xki 1.
    Spód: Masło roztopić , dodać połamane czekolady i rozpuścić cały czas mieszając. Wsypać ryż preparowany i wymieszać. Tortownicę 26 cm wyłożyć folią spożywczą, wylepić ryżem dno. Wstawić do lodówki na około 15 min.
  2. image-031ntdj 2.
    Masę kajmakową rozsmarować na schłodzonym spodzie.
  3. image-14hd5ml 3.
    2 banany pokroić w plastry , skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Poukładać na masie toffee. 1 banana pokroić w kostkę , również skropić sokiem z cytryny i odłożyć na bok (dodamy go do masy śmietanowej ).
  4. image-15bevkm 4.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone delikatnie i chwilkę zmiksować, dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojonego w kostkę banana i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na banany i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  5. image-29estie 5.
    Obsypać startą czekoladą. Smacznego 🙂

Niebiański Banoffee – dodatkowe informacje

Śmietana kremówka oraz serek mascarpone powinny być przed ubijaniem bardzo schłodzone. Ja wsadzam je do zamrażalnika na 20 min.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: niby pizza serowa
Następny przepis: Niby w-z z kremem jogurtowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode