Naturalny kompot ze śliwek węgierek – w słoiki
Naturalny kompot ze śliwek węgierek to doskonały sposób na cieszenie się smakiem lata, nawet po jego zakończeniu. Tak przygotowane śliwki doskonale smakują jako dodatek do deserów, ale możemy je również podać jako samodzielny przysmak. Dzięki procesowi pasteryzacji zachowujemy w nich najwięcej witamin i składników odżywczych. Wyselekcjonowane, dojrzałe śliwki węgierek zapewnią idealny balans między słodkością i lekko kwaskowatym smakiem. To prosty i naturalny sposób na przyrządzenie kompotu – bez konserwantów i sztucznych dodatków, idealny dla zdrowego stylu życia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Śliwki węgierki
- Cukier kryształ
- Woda
Naturalny kompot ze śliwek węgierek – w słoiki – jak zrobić?
- Przegotowujemy wodę. Odstawiamy do ostudzenia.
- Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Wrzucamy do wyparzonych słoików do wysokości 7/8 słoika. Wsypujemy 4-5 łyżek cukru i zalewamy przegotowaną zimną wodą.
- Pasteryzujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
Słowa kluczowe: kompot z śliwek węgierek, pasteryzacja śliwek, kompoty ze śliwek węgierek
Naturalny kompot ze śliwek węgierek – dodatkowe informacje
Nie zalewamy kompotu gorącą wodą, bo śliwki nam się rozpadną i po pasteryzacji zostaną farfocle. Ilość cukru zależy od słodkości śliwek i naszych upodobań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naturalna maggi - domowa przyprawa do zup i sosów w płynie
Następny przepis: Neapolitanki