Napój z arbuza

Napój z arbuza

Napój z arbuza to przepis na idealny letni napój orzeźwiający, który skutecznie gasi pragnienie podczas upalnych dni. Nie tylko smakuje niesamowicie, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Arbuz jest ceniony za wysoką zawartość wody i małą kaloryczność, dlatego napój z arbuza to świetna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Składniki wymienione w przepisie są łatwo dostępne i więcej niż pewne, że uda się je znaleźć w każdym warzywniaku czy supermarkecie.

Składniki:

  • pół arbuz
  • ok. 700 ml wody niegazowanej lub lekko gazowanej
  • kilka łyżek cukru (wg. uznania)
  • kostki lodu

Napój z arbuza – jak zrobić?

  1. Czerwoną część arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Do wody dosypujemy cukier i mieszamy, po czym wlewamy do arbuza i miksujemy blenderem. Gotowy napój możemy przecedzić przez sitko i przelać do szklanek lub dzbanka. Dodajemy kostki lodu i gotowe.

Napój z arbuza – dodatkowe informacje

Wody można dać mniej lub więcej, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Do napoju można dodać alkohol i uzyskać pysznego drinka 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Napój ze świeżej mięty
Następny przepis: Naturalna maggi - domowa przyprawa do zup i sosów w płynie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode