Napój z arbuza
Napój z arbuza to przepis na idealny letni napój orzeźwiający, który skutecznie gasi pragnienie podczas upalnych dni. Nie tylko smakuje niesamowicie, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Arbuz jest ceniony za wysoką zawartość wody i małą kaloryczność, dlatego napój z arbuza to świetna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Składniki wymienione w przepisie są łatwo dostępne i więcej niż pewne, że uda się je znaleźć w każdym warzywniaku czy supermarkecie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- pół arbuz
- ok. 700 ml wody niegazowanej lub lekko gazowanej
- kilka łyżek cukru (wg. uznania)
- kostki lodu
Napój z arbuza – jak zrobić?
-
Czerwoną część arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Do wody dosypujemy cukier i mieszamy, po czym wlewamy do arbuza i miksujemy blenderem. Gotowy napój możemy przecedzić przez sitko i przelać do szklanek lub dzbanka. Dodajemy kostki lodu i gotowe.
Napój z arbuza – dodatkowe informacje
Wody można dać mniej lub więcej, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Do napoju można dodać alkohol i uzyskać pysznego drinka 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Napój ze świeżej mięty
Następny przepis: Naturalna maggi - domowa przyprawa do zup i sosów w płynie