NAPÓJ KASKADA
Kaskada to klasyczny napój gazowany, który każdy z nas dobrze zna i kojarzy głównie z dzieciństwem. Przepis, który proponujemy dzisiaj, zapewni ci doskonałe orzeźwienie. Jest to idealna alternatywa dla typowych napojów gazowanych dostępnych w sklepach szczególnie dla tych, którzy cenią sobie naturalne składniki. Dzięki dodatkowi oranżady, nasz napój kaskada nabiera unikalnego, lekko owocowego aromatu. Często pojawia się pytanie, jak skomponować ten kultowy napój w domu? To bardzo proste! Poniżej znajduje się przepis na domowy napój Kaskada, który z łatwością przyrządzisz w swojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram pomarańczy
- 1/2 kilograma marchewki
- 1 kilogram cukru
- 10 litrów wody
- 4 łyżki kwasku cytrynowego
Napój „kaskada” – jak zrobić?
- Pomarańcze sparzyć, marchewkę obrać. Włożyć do garnka –zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości.
- W następnym garnku zagotować 8 litrów wody, rozpuścić w niej kilogram cukru i kwasek cytrynowy–wystudzić.
- Ugotowane pomarańcze i marchewkę zmiksować blenderem. Dodać do wystudzonej wody dobrze wymieszać.
- Przecedzić. Przelać do butelek.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy bardziej wyrazisty smak, możemy użyć 1 i 1/2 kg pomarańczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Napój izotoniczny z cytryną, ogórkiem i miętą
Następny przepis: Napój pomarańczowy