NAPÓJ KASKADA

NAPÓJ KASKADA

Kaskada to klasyczny napój gazowany, który każdy z nas dobrze zna i kojarzy głównie z dzieciństwem. Przepis, który proponujemy dzisiaj, zapewni ci doskonałe orzeźwienie. Jest to idealna alternatywa dla typowych napojów gazowanych dostępnych w sklepach szczególnie dla tych, którzy cenią sobie naturalne składniki. Dzięki dodatkowi oranżady, nasz napój kaskada nabiera unikalnego, lekko owocowego aromatu. Często pojawia się pytanie, jak skomponować ten kultowy napój w domu? To bardzo proste! Poniżej znajduje się przepis na domowy napój Kaskada, który z łatwością przyrządzisz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram pomarańczy
  • 1/2 kilograma marchewki
  • 1 kilogram cukru
  • 10 litrów wody
  • 4 łyżki kwasku cytrynowego

Napój „kaskada” – jak zrobić?

  1. Pomarańcze sparzyć, marchewkę obrać. Włożyć do garnka –zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości.
  2. W następnym garnku zagotować 8 litrów wody, rozpuścić w niej kilogram cukru i kwasek cytrynowy–wystudzić.
  3. Ugotowane pomarańcze i marchewkę zmiksować blenderem. Dodać do wystudzonej wody dobrze wymieszać.
  4. Przecedzić. Przelać do butelek.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy bardziej wyrazisty smak, możemy użyć 1 i 1/2 kg pomarańczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Napój izotoniczny z cytryną, ogórkiem i miętą
Następny przepis: Napój pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode