Napój cytrynowy

Napój cytrynowy

Przepełniony smakiem i witaminą C, napój cytrynowy to idealna propozycja na twój następny letni piknik lub poziomujący wieczór w domu. Ten prosty przepis na napój cytrynowy stworzy pyszny, odświeżający trunek, który z pewnością podbije twoje podniebienie. Spożywany na zimno, jest wspaniałą alternatywą dla kupnych, słodzonych napojów, a podany na ciepło, może stanowić ulgę przy przeziębieniu. Przygotowanie tego napoju jest banalnie proste, a smak jest niepowtarzalny. Postępuj według kolejnych kroków, a na pewno stworzysz idealny napój cytrynowy.

Składniki:

  • 1 limonka
  • 3 pomarańcze
  • 5 płaskich łyżeczek kwasu cytrynowego
  • 0,5 kg cukru
  • 7 litrów wody

Napój cytrynowy – jak zrobić?

  1. Cytrynę i pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do 1 litra wody dodać kwasek cytrynowy i pokrojone owoce. Gotować 15 min. Odstawić na 6 godzin. Owocowy wywar zmiksować i przetrzeć przez sito. W osobnym garnku ugotować 6 litrów wody wraz z cukrem, potem wszystko razem połączyć i ostudzić.

Napój cytrynowy – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi dużo napoju, więc ja gorący przelewam do butelek po dużym Kubusiu, zakręcam, studzę i przechowuję w lodówce. Podawać z kostkami lodu. Ilość cukru można modyfikować pod swój smak. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka ze śliwek węgierek.
Następny przepis: Napój izotoniczny z cytryną, ogórkiem i miętą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode