napar z łuski kakao
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się co możesz zrobić ze łuskami kakaowymi? Choć często są one odrzucane, to tak naprawdę mają wiele korzystnych właściwości. Napar z łuski kakao to proste i skuteczne rozwiązanie, aby cieszyć się smakiem i korzyściami płynącymi z tych niewielkich skarbów natury. Łuski kakaowe są także znane ze swojego pozytywnego wpływu na laktację, dlatego jest to idealny napój dla karmiących matek. Napar doda energii i poprawi samopoczucie. Więc zanim wyrzucisz te łuski, pomyśl o zastosowaniu ich do stworzenia tego wyjątkowego napoju.
admin
Składniki:
- 1 litr gorącej wody
- 4 czubate łyżki łuski kakao (około 80g)
- duża łyżka cukru trzcinowego
- szklanka mleka, najlepiej wiejskiego od krowy, nie z kartonu 😉
Napar z łuski kakao – jak zrobić?
- Łuskę kakao zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut.
- Odcedzamy łuskę przez sito do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy cukier i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Przelewamy do ulubionych kubków lub filiżanek.
Porady – dodatkowe informacje
Napar z łuski kakao można podawać zarówno na zimno lub gorąco. W wersji na zimno proponuję podawać z kostkami lodu i bitą śmietaną. WAŻNE: nie doprawiamy napoju cukrami smakowymi typu waniliowy/cynamonowy by nie zdominowały naturalnego smaku napoju. Napój po zagotowaniu z mlekiem można nawet kilkakrotnie podgrzewać. Nie traci przy tym swoich naturalnych wartości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka na suszonej żurawinie
Następny przepis: Nalewka ze śliwek węgierek.