napar z łuski kakao

napar z łuski kakao

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się co możesz zrobić ze łuskami kakaowymi? Choć często są one odrzucane, to tak naprawdę mają wiele korzystnych właściwości. Napar z łuski kakao to proste i skuteczne rozwiązanie, aby cieszyć się smakiem i korzyściami płynącymi z tych niewielkich skarbów natury. Łuski kakaowe są także znane ze swojego pozytywnego wpływu na laktację, dlatego jest to idealny napój dla karmiących matek. Napar doda energii i poprawi samopoczucie. Więc zanim wyrzucisz te łuski, pomyśl o zastosowaniu ich do stworzenia tego wyjątkowego napoju.

Składniki:

  • 1 litr gorącej wody
  • 4 czubate łyżki łuski kakao (około 80g)
  • duża łyżka cukru trzcinowego
  • szklanka mleka, najlepiej wiejskiego od krowy, nie z kartonu 😉

Napar z łuski kakao – jak zrobić?

  1. Łuskę kakao zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut.
  2. Odcedzamy łuskę przez sito do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy cukier i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Przelewamy do ulubionych kubków lub filiżanek.

Porady – dodatkowe informacje

Napar z łuski kakao można podawać zarówno na zimno lub gorąco. W wersji na zimno proponuję podawać z kostkami lodu i bitą śmietaną. WAŻNE: nie doprawiamy napoju cukrami smakowymi typu waniliowy/cynamonowy by nie zdominowały naturalnego smaku napoju. Napój po zagotowaniu z mlekiem można nawet kilkakrotnie podgrzewać. Nie traci przy tym swoich naturalnych wartości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka na suszonej żurawinie
Następny przepis: Nalewka ze śliwek węgierek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode