Nalewka ze śliwek węgierek.
Do podgrzewających dłonie w chłodne, jesienne wieczory. Do świątecznej uczty, pełnej ciepła domowego ogniska, przy której składamy najserdeczniejsze życzenia. Do spotkań z przyjaciółmi, podczas których delektujemy się wspólnie spędzanym czasem. Wszystko to ściśle wiąże się z kuszącym aromatem i intensywnym smakiem nalewki ze śliwek węgierek. To kwintesencja polskiej tradycji, idealnie wpisująca się w naszą krajową kulturę spożywania alkoholi. Piękny, głęboki kolor, orzeźwiające nuty owoców i wyjątkowa słodycz – przepis, który łączy w sobie to, co najlepsze. Przygotujmy razem naszą własną nalewkę ze śliwek.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy śliwek węgierek
- 1 kilogram cukru
- 1 litr spirytusu
- 1 litr czystej wódki
- 10 suszonych śliwek
- 10 pestek ze śliwek
Nalewka ze śliwek węgierek – jak zrobić?
- Śliwki umyć, wypestkować i przełożyć do słoja.
- Zasypać cukrem, lekko potrząsnąć słojem, aby cukier się wymieszał z śliwkami.
- Zalać spirytusem i odstawić słoje w ciemne miejsce na 4-8 tygodni.
- Po tym czasie przecedzić śliwki, zebrać alkohol do butelek.
- Śliwki ponownie przełożyć do słoja i zalać wódką.
- Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po upływie tego czasu przecedzić śliwki.
- Oba alkohole połączyć i przefiltrować.
- Następnie rozlać do butelek.
- Butelki odstawić na 6 miesięcy.
„Nalewka ze śliwek węgierek – dodatkowe informacje”
Przepis na nalewka ze śliwek węgierek został zaczerpnięty z internetu i przypasowany do moich preferencji.