Nalewka ze śliwek węgierek.

Nalewka ze śliwek węgierek.

Do podgrzewających dłonie w chłodne, jesienne wieczory. Do świątecznej uczty, pełnej ciepła domowego ogniska, przy której składamy najserdeczniejsze życzenia. Do spotkań z przyjaciółmi, podczas których delektujemy się wspólnie spędzanym czasem. Wszystko to ściśle wiąże się z kuszącym aromatem i intensywnym smakiem nalewki ze śliwek węgierek. To kwintesencja polskiej tradycji, idealnie wpisująca się w naszą krajową kulturę spożywania alkoholi. Piękny, głęboki kolor, orzeźwiające nuty owoców i wyjątkowa słodycz – przepis, który łączy w sobie to, co najlepsze. Przygotujmy razem naszą własną nalewkę ze śliwek.

Składniki:

  • 3 kilogramy śliwek węgierek
  • 1 kilogram cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr czystej wódki
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 pestek ze śliwek

Nalewka ze śliwek węgierek – jak zrobić?

  1. Śliwki umyć, wypestkować i przełożyć do słoja.
  2. Zasypać cukrem, lekko potrząsnąć słojem, aby cukier się wymieszał z śliwkami.
  3. Zalać spirytusem i odstawić słoje w ciemne miejsce na 4-8 tygodni.
  4. Po tym czasie przecedzić śliwki, zebrać alkohol do butelek.
  5. Śliwki ponownie przełożyć do słoja i zalać wódką.
  6. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  7. Po upływie tego czasu przecedzić śliwki.
  8. Oba alkohole połączyć i przefiltrować.
  9. Następnie rozlać do butelek.
  10. Butelki odstawić na 6 miesięcy.

„Nalewka ze śliwek węgierek – dodatkowe informacje”

Przepis na nalewka ze śliwek węgierek został zaczerpnięty z internetu i przypasowany do moich preferencji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: napar z łuski kakao
Następny przepis: Napój cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode