Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy
Zanurz się w wyjątkowy smak domowej nalewki żurawinowej z dodatkiem pomarańczy. To połączenie słodko-kwasowych żurawin i intensywnej pomarańczowej nuty tworzy unikatową mieszankę smaków, która doskonale sprawdzi się podczas zimowych wieczorów. Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy to sprawdzony przepis, który zachwyci nie tylko miłośników owocowych trunków. Przygotowana z naturalnych składników, jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i antyoksydantów. Ciekawy, głęboki kolor i aromat tego domowego likieru zachęcają do delektowania się nim powoli, rozkoszując się każdym łykiem.
admin
Składniki:
- 1 szklanka świeżych owoców żurawiny
- 25 dag suszonych owoców żurawiny
- 500 ml wódki
- 509 ml spirytusu
- 4 łyżki miodu
- 2 goździki
- Skórka z 1/2 pomarańczy
Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy – jak zrobić?
-
Świeżą żurawinę myjemy i przesypujemy do słoja, dodajemy miód, goździki i alkohol. Skórkę z pomarańczy należy dokładnie oddzielić od białej jej części, można to zrobić za pomocą tarelka delikatnie pocierając. Skórkę dodać do słoja, słój szczelnie zakręcić. Całość odstawić na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę można przefiltrować i przelać do butelek.
Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy – dodatkowe informacje
Czas podany nie obejmuje czasu dojrzewania nalewki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem
Następny przepis: napar z łuski kakao