Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem
Przygotowanie nalewki z zielonych orzechów włoskich z miodem to prawdziwe wyzwanie, ale wartościowy sposób na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie niepowtarzalnego smaku. Ta tradycyjna nalewka orzechowa, słodzona miodem, charakteryzuje się wyjątkowym, intensywnym aromatem orzechów i słodkości miodu. To nie tylko doskonały dodatek do deserów, ale również orzeźwiający dodatek do zimowych napojów. Wysoka cena gotowej nalewki orzechowej na rynku skłania do domowej produkcji, którą warto podjąć, korzystając z naszego przepisu. Uwaga – orzechówka z miodem wymaga cierpliwości, ale rezultat zdecydowanie wynagradza wszelki nakład pracy.
admin
Składniki:
- 15 sztuk zielonych orzechów włoskich
- 500 ml wódki o zawartości alkoholu 40%
- 500 ml spirytusu o zawartości alkoholu 95%
- 400 g płynnego miodu
- 150 ml przegotowanej wody
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- kawałek (ok. 1/4) gałki muszkatołowej
- 3 ziarna ziela angielskiego
Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem – jak zrobić?
- Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy nożem ze stali nierdzewnej na małe kawałki. Dodajemy pokruszony cynamon i gałkę, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię i pozostałe przyprawy. Zalewamy wódką połączoną ze spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni.
- Alkohol zlewamy, a orzechy zalewamy miodem połączonym z wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie, po czym zlewamy i łączymy z nalewem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej pół roku.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem – dodatkowe informacje
Do pracy z zielonymi orzechami włoskimi warto założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć przebarwienia skóry dłoni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z wiśni, miodu i szałwii
Następny przepis: Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy