nalewka z zielonych orzechów włoskich

nalewka z zielonych orzechów włoskich

Ciesząca się dużą popularnością wśród domowych destylatów, nalewka z zielonych orzechów włoskich to symbol tradycji i doskonałego smaku. Wykorzystuje unikalne właściwości młodych orzechów, które zbiera się wczesnym latem. Uznawana jest za eliksir zdrowia, zawierający nie tylko alkohol, ale także wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Jest przy tym niezwykle aromatyczna i ma intensywny, niepowtarzalny smak, który z pewnością przypaść do gustu każdemu miłośnikowi domowej produkcji alkoholu. Do przygotowania nalewki z orzecha włoskiego zielonego nie potrzebujesz wielu składników – wystarczy kilka prostych produktów, aby cieszyć się tym wyśmienitym trunkiem po upływie odpowiedniego czasu.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przepisu:

    • 10 – 15 dużych zielonych orzechów włoskich

    • 15 dag cukru

    • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 3 łyżki domowego cukru waniliowego

    • 250 ml wódki

    • 250 ml spirytusu

Nalewka z zielonych orzechów włoskich – jak zrobić?

  1. Jak to zrobić:

    • Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie zerwać na przełomie czerwca – lipca.
    • Opłukać je, osuszyć i całe orzechy w zielonych łupinach pokroić na 8 części. Do krojenia orzechów najlepiej założyć rękawiczki, gdyż orzechy bardzo barwią ręce.
    • Słoik 0,9 l umyć i wysuszyć. Pokrojone orzechy ułożyć w słoiku przesypując cukrem i cukrem waniliowym. Słoiki zakręcić i odłożyć na około 7 dni. Codzienne potrząsnąć słoikiem, aby cukier rozpuścił się a orzechy puściły sok.
    • Drugi słoik umyć i osuszyć. Przelać do niego zielone orzechy włoskie i powstały sok. Dolać wódkę i spirytus. Całość razem wymieszać, szczelnie zakręcić i pozostawić na 1 miesiąc. Przechowywać w ciemnym miejscu. Co 3 – 4 dni delikatnie zamieszać słoikiem.
    • Po miesiącu nalewkę przelać przez gazę i wlać do czystych i suchych butelek.
    • Zakręcić i włożyć do barku na około 6 – 12 miesięcy.

nalewka z zielonych orzechów włoskich – dodatkowe informacje

Do krojenia zielonych orzechów włoskich proponuję ubrać gumowe rękawiczki, gdyż orzechy bardzo brudzą ręce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z tarniny - tarninówka
Następny przepis: Nalewka z wiśni, miodu i szałwii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode