Nalewka z tarniny – tarninówka
Oto przepis na tradycyjną, aromatyczną nalewkę z tarniny, nazywaną również tarninówką. Tarnina, niewielkie, dziko rosnące owoce, znane głównie ze swojej gorzkości, przy odpowiedniej obróbce uwalniają niepowtarzalny smak i aromat. Ta unikalna nalewka, przygotowywana najczęściej jesienią z dojrzałych owoców, jest klasycznym dodatkiem do szafy każdego miłośnika domowych trunków. Bez względu na to, czy preferujesz swoją nalewkę z tarki, suszonej tarniny czy świeżych owoców, możesz dostosować ten przepis do swoich upodobań. Tarninówka nie tylko zachwyca swoim intensywnym smakiem, ale przypisuje się jej również liczne właściwości zdrowotne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg tarniny
- 2 litry spirytusu
- 500 ml wody
- 1.2 kg cukru
- 10-15 dag suszonych śliwek
- sok z 2 cytryn
- 2 laski wanilii
- kora cynamonu
- kilka goździków
Nalewka z tarniny – tarninówka – jak zrobić?
- Przemrożone owoce tarniny zalewamy spirytusem w dużym słoju, wierzch słoja przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni do macerowania.
- Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę soku.
- Po trzech dniach odcedzamy owoce przez gazę, powstały sok łączymy z wcześniej odstawionym spirytusem, mieszamy i przelewamy do szklanych butelek. Tarninówka powinna odstać chociaż 3 miesiące, ale prawdziwej klarowności i smaku nabierze dopiero po roku.
Słowa kluczowe: nalewka z tarniny, nalewka z owoców tarniny, nalewka z suszonej tarniny, nalewka z tarniny przepisy, tarninówka nalewka, nalewka z tarniny właściwości, tarninówka przepis, nalewka z tarniny przepis, tarnina nalewki, nalewka z tarniny.
Nalewka z tarniny – dodatkowe informacje
Tarnina zawiera całą gamę przeciwutleniaczy i garbników, działa zbawiennie na nasz układ trawienny, tak więc warto ją zabutelkować i cieszyć się z jej dobroczynnych walorów przez cały rok.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z rokitnika z miodem
Następny przepis: NALEWKA z Zielonych ORZECHÓW włoskich