Nalewka z tarniny - tarninówka

Nalewka z tarniny – tarninówka

Oto przepis na tradycyjną, aromatyczną nalewkę z tarniny, nazywaną również tarninówką. Tarnina, niewielkie, dziko rosnące owoce, znane głównie ze swojej gorzkości, przy odpowiedniej obróbce uwalniają niepowtarzalny smak i aromat. Ta unikalna nalewka, przygotowywana najczęściej jesienią z dojrzałych owoców, jest klasycznym dodatkiem do szafy każdego miłośnika domowych trunków. Bez względu na to, czy preferujesz swoją nalewkę z tarki, suszonej tarniny czy świeżych owoców, możesz dostosować ten przepis do swoich upodobań. Tarninówka nie tylko zachwyca swoim intensywnym smakiem, ale przypisuje się jej również liczne właściwości zdrowotne.

Składniki:

  • 2 kg tarniny
  • 2 litry spirytusu
  • 500 ml wody
  • 1.2 kg cukru
  • 10-15 dag suszonych śliwek
  • sok z 2 cytryn
  • 2 laski wanilii
  • kora cynamonu
  • kilka goździków

Nalewka z tarniny – tarninówka – jak zrobić?

  1. Przemrożone owoce tarniny zalewamy spirytusem w dużym słoju, wierzch słoja przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni do macerowania.
  2. Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę soku.
  3. Po trzech dniach odcedzamy owoce przez gazę, powstały sok łączymy z wcześniej odstawionym spirytusem, mieszamy i przelewamy do szklanych butelek. Tarninówka powinna odstać chociaż 3 miesiące, ale prawdziwej klarowności i smaku nabierze dopiero po roku.

Słowa kluczowe: nalewka z tarniny, nalewka z owoców tarniny, nalewka z suszonej tarniny, nalewka z tarniny przepisy, tarninówka nalewka, nalewka z tarniny właściwości, tarninówka przepis, nalewka z tarniny przepis, tarnina nalewki, nalewka z tarniny.

Nalewka z tarniny – dodatkowe informacje

Tarnina zawiera całą gamę przeciwutleniaczy i garbników, działa zbawiennie na nasz układ trawienny, tak więc warto ją zabutelkować i cieszyć się z jej dobroczynnych walorów przez cały rok.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z rokitnika z miodem
Następny przepis: NALEWKA z Zielonych ORZECHÓW włoskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode