Nalewka z rokitnika z miodem
Zachęcamy do wypróbowania niezwykle aromatycznego przepisu na nalewkę z rokitnika z miodem. Stanowi kapitalną propozycję dla miłośników domowych trunków, a jej przygotowanie nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Rokitnik, poza swoim wyrazistym smakiem, ma wiele zdrowotnych właściwości. W połączeniu z miodem tworzy prawdziwy eliksir zdrowia. Nalewka z rokitnika przepisywana jest na jesień, gdy owoce rokitnika są najbardziej dojrzałe. Pomimo swojej prostoty, efekt końcowy może pozytywnie zaskoczyć niejedną osobę, sprawiając, że nalewka z rokitnika stanie się stałym elementem jesienno-zimowego menu. Zdecydowanie warto poeksperymentować i dać się urzec tym niezwykłym smakom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców rokitnika
- ½ kg cukru
- 1 szklanka miodu wielokwiatowego
- 1 l czystej wódki
Nalewka z rokitnika z miodem – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: owoce opłukać, osączyć na sitku, wstawić na 4-5 godziny do zamrażarki. Następnie zasypać warstwami owoce, cukier. Słoju. Zalać wódką. Odstawić na 2 miesiące do letniego pomieszczenia. Od czasu do czasu potrząsać słój, by cukier się rozpuścił. Następnie zlać płyn, przefiltrować, dodać miód, wymieszać , zlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 3 miesiące w chłodne miejsce. Dobrze jest jak nalewka leżakuje około 6 miesięcy.
Nalewka z rokitnika z miodem – dodatkowe informacje
1.do nalewki można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z renklod
Następny przepis: Nalewka z tarniny - tarninówka