Nalewka z pestek moreli

Nalewka z pestek moreli

Nalewka z pestek moreli to staropolski trunek, który zachwyca swoim orzechowym smakiem i delikatnym aromatem. Przygotowywana według tradycyjnych receptur, zawiera esencję pestek moreli, dając trwałe i wyjątkowe doznania smakowe. Wejdźcie w świat domowych nalewek, który kryje w sobie niezliczone tajemnice. Nalewka z pestek moreli, zwana również pestkówką, przeniesie Cię w czasy, kiedy to właśnie naturalne składniki decydowały o wyjątkowości trunku. Choć często mylona jest z pestkówką z pestek wiśni, jej smak jest niepowtarzalny i niepodważalny. Przygotowana z dbałością i cierpliwością, na pewno zagosci na Twoim stole podczas ważnych rodzinnych uroczystości.

Składniki:

  • 15 pestek moreli
  • 100 g cukru
  • 700 ml wódki 40%

Nalewka z pestek moreli – jak zrobić?

  1. Pestki wkładamy do słoja o pojemności ok. 1 litra, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Odstawiamy na ok. 5 tygodni. W pierwszych dniach wstrząsamy słojem, aby cukier szybciej się rozpuścił. Po upływie 5 tygodni zlewamy nalewkę. Można degustować od razu, ale smaczniejsza będzie jeśli postoi sobie w ciemnym miejscu przez kilka, a nawet kilkanaście tygodni.

Nalewka z pestek moreli – dodatkowe informacje

Nalewka jest średnio słodka, można więc zmienić ilość cukru – zmniejszyć, jeśli wolimy trunki niezbyt słodkie, lub zwiększyć, jeśli lubimy bardzo słodkie (myślę, że ilość dodanego cukru może się wahać w granicach 50-150 gramów).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z owoców dzikiej róży
Następny przepis: Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode