Nalewka z mrożonych malin z miodem
Nalewka z mrożonych malin z miodem to niezwykle smakowity, tajemniczo rubinowy nektar, w którym mocno owocowa nuta połączona jest z subtelną słodyczą miodu. Ta domowej roboty specjalność to doskonały dodatek do zimowych wieczorów, brzmiący echem letnich owocowych zbiorów. Nalewka jest nie tylko pyszna, ale również pełna zdrowia – zawiera mnóstwo antyoksydantów obecnych zarówno w malinach, jak i miodzie. Przygotowanie tego aromatycznego trunku to prawdziwe narzędzie do celebrowania sezonu malinowego w najbardziej elegancki sposób. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem nalewek, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci.
admin
Składniki:
- 200 g malin mrożonych
- 100 g płynnego miodu
- 250 ml spirytusu 95%
- 250 ml wody
Nalewka z mrożonych malin z miodem – jak zrobić?
- Maliny umieszczamy w słoju, zalewamy płynnym miodem. Odstawiamy na 1-2 dni. Następnie wlewamy spirytus wymieszany z wodą. Odstawiamy na ok. 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby wymieszać zawartość.
- Po upływie 6 tygodni odcedzamy nalewkę, odciskając płyn z owoców. Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Odstawiamy na ok. 4 tygodnie.
Nalewka z mrożonych malin z miodem – dodatkowe informacje
Zamiast spirytusu z wodą można użyć 500 ml czystej wódki, nalewka będzie trochę słabsza, ale równie smaczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Następny przepis: Nalewka z owocu kiwi