Nalewka z lawendy na zdrowie
Nalewka z lawendy to wyjątkowa kreacja, która skradnie serce każdego miłośnika doznań smakowych. Ta kwintesencja kwiatowego smaku i aromatu, zamknięta w butelce, to nie tylko wykwintna przyjemność degustacyjna, ale także źródło wielu korzyści zdrowotnych. Wykonana z prawdziwej lawendy, nalewka ta zachwyca delikatnością smaku i eleganckim aromatem. Przygotowana z myślą o zachowaniu cennych właściwości lawendy, stanowi ciekawą propozycję dla tych, którzy cenią nie tylko smak, ale i walory zdrowotne wypijanej porcji. Nalewka lawendowa to idealny pomysł na oryginalny prezent lub wyjątkowy dodatek do domowej apteczki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 7 łyżek suszonych kwiatów lawendy
- 3 duże cytryny
- 1 pomarańcza
- 4 goździki
- 3 szczypty imbiru
- 1 litr wódki o zawartości alkoholu 40%
- 400 g naturalnego miodu, na przykład lipowego
Nalewka z lawendy na zdrowie – jak zrobić?
- Lawendę zbieramy w momencie, kiedy pączki zaczynają się otwierać i pojawiają się kolorowe kwiaty. Aby wysuszyć, należy ją powiesić razem z łodyżkami w suchym, przewiewnym pomieszczeniu z daleka od promieni słonecznych. Proces suszenia trwa około 7 -10 dni. Aby oddzielić kwiaty od łodyżek, zawijamy całość w papier, zwijamy w rulon i wałkujemy.
- Wykonanie nalewki: Z cytryn zdejmujemy skórkę (wcześniej je wyparzamy), wkładamy do dużego słoja, wyciskamy sok. Tak samo postępujemy z pomarańczą.
- Do słoja wsypujemy suszoną lawendę. Dodajemy przyprawy, wlewamy alkohol.
- Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsamy zawartością słoja.
- Po tym czasie wlewamy miód, odstawiamy na kolejny tydzień. Mieszamy. Całość filtrujemy. Przelewamy do butelek, opisujemy nazwą i datą. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce do leżakowania.
- Na zdrowie 🙂
Nalewka z lawendy – dodatkowe informacje
Podany czas jest, bez czasu oczekiwania.
Lawendę mam w ogródku, zatem nie muszę jej kupować. To piękny wieloletni kwiat i aromatyczne zioło.
Kwiaty lawendy lekarskiej są znane ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz antyseptycznych. Uspokajają nerwy, obniżają napięcia mięśni, łagodzą skurcze oraz wzdęcia. Zewnętrznie, posiadają właściwości owadobójcze.
Sączków do przesączania nalewki, używam, takich, jak do kawy.
Nalewka im dłużej leżakowana, tym mocniejsza i wyrazistsza w smaku. Ma piękną bursztynową barwę.
Do spożycia nadaje się po ok. 3 tygodniach od wykonania. Ale najlepsza po leżakowaniu, co najmniej rocznym.
Nalewkę lawendową można pić dwa razy dziennie, w ilości nie większej, niż 5 ml.
Pomaga przy: bólach głowy i depresji.