Nalewka z kukułek – Kukułczanka
Poznaj jeden z naszych ulubionych przepisów z kategorii domowej produkcji alkoholi – nalewkę z kukułek, zwanej Kukułczanką. Kukułka to kwiat symbolizujący przyjście wiosny, a nasza nalewka doskonale odzwierciedla ten żywy, soczysty klimat. Jej różowa barwa i świeży, lekko słodki smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do letnich wieczorów na tarasie. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w dodatku niespodziewanego składnika – mleka skondensowanego. Nalewka z kukułek to znakomity sposób na zachowanie smaku i aromatu wiosny w butelce przez cały rok. Pamiętaj jednak, że jej przygotowanie wymaga zbierania kukułek z dala od ruchliwych dróg.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g grzybów kukułek
- 0,5 l wódki
- 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (najlepiej w kartoniku)
Nalewka z kukułek – kukułczanka – jak zrobić?
- Kukułki owijamy czystą ściereczką i rozbijamy na małe kawałki (np. tłuczkiem do mięsa lub można użyć blendera z funkcją kruszenia lodu). Pokruszone cukierki przekładamy do butelki lub dużego słoika i zalewamy wódką. Butelką/słoikiem mocno potrząsamy i odstawiamy na kilka dni, aż cukierki się rozpuszczą. Kilka razy w ciągu dnia należy energicznie potrząsnąć słoikiem/butelką. Gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mleko skondensowane, ponownie potrząsamy i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w zacienionym miejscu.
Nalewka z kukułek – Kukułczanka
Nalewka z kukułek, znana również jako kukułczanka, to pyszny likier, który można przygotować z mlekiem skondensowanym. Przed podaniem tego aromatycznego napoju można udekorować kieliszki rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać mielonymi orzechami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z łuskanych orzechów włoskich
Następny przepis: Nalewka z mniszka lekarskiego