Nalewka z kukułek - Kukułczanka

Nalewka z kukułek – Kukułczanka

Poznaj jeden z naszych ulubionych przepisów z kategorii domowej produkcji alkoholi – nalewkę z kukułek, zwanej Kukułczanką. Kukułka to kwiat symbolizujący przyjście wiosny, a nasza nalewka doskonale odzwierciedla ten żywy, soczysty klimat. Jej różowa barwa i świeży, lekko słodki smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do letnich wieczorów na tarasie. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w dodatku niespodziewanego składnika – mleka skondensowanego. Nalewka z kukułek to znakomity sposób na zachowanie smaku i aromatu wiosny w butelce przez cały rok. Pamiętaj jednak, że jej przygotowanie wymaga zbierania kukułek z dala od ruchliwych dróg.

Składniki:

  • 300 g grzybów kukułek
  • 0,5 l wódki
  • 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (najlepiej w kartoniku)

Nalewka z kukułek – kukułczanka – jak zrobić?

  1. Kukułki owijamy czystą ściereczką i rozbijamy na małe kawałki (np. tłuczkiem do mięsa lub można użyć blendera z funkcją kruszenia lodu). Pokruszone cukierki przekładamy do butelki lub dużego słoika i zalewamy wódką. Butelką/słoikiem mocno potrząsamy i odstawiamy na kilka dni, aż cukierki się rozpuszczą. Kilka razy w ciągu dnia należy energicznie potrząsnąć słoikiem/butelką. Gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mleko skondensowane, ponownie potrząsamy i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w zacienionym miejscu.

Nalewka z kukułek – Kukułczanka

Nalewka z kukułek, znana również jako kukułczanka, to pyszny likier, który można przygotować z mlekiem skondensowanym. Przed podaniem tego aromatycznego napoju można udekorować kieliszki rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać mielonymi orzechami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z łuskanych orzechów włoskich
Następny przepis: Nalewka z mniszka lekarskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode