Nalewka z imbiru

Nalewka z imbiru

Sałatka Cezar to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. Swój smak zawdzięcza znakomitej kompozycji składników, wśród których nie może zabraknąć chrupiącej sałaty rzymskiej, kuszących kawałków grzanki, pałeczek kurczaka, a przede wszystkim – niepowtarzalnego sosu. Jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego wielbiciela klasycznych, ale jednocześnie niebanalnych dań. Idealnie nadaje się jako przekąska na spotkanie ze znajomymi, piknik, czy romantyczną kolację. Niezależnie od okazji, sałatka Cezar zawsze jest trafnym wyborem. Zapraszamy do odkrywania przepisu na ten amerykański klasyk, pełen smaku i chrupkości.

Składniki:

  • 10 dag korzenia imbiru
  • 10 dag cukru lub
  • 3 łyżki miodu naturalnego (u mnie miód)
  • 3/4 litra spirytusu lub 40% wódki (u mnie pół na pół)
  • 2 cytryny

Nalewka z imbiru – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Korzeń obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na cienkie plasterki (imbir jest bardzo włoknisty). Cytrynę pokroić w plastry. Imbir, cytrynę, miód włożyć do dużego słoja, zalać alkoholem. Odstawić do ciemnego miejsca na ok. 2-3 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Po tym czasie nalewkę przecedzić i przefiltrować, zlać do butelek, szczelnie zamknąć i włożyć do dalszego „przegryzania”.

Słowa kluczowe: nalewka imbirowa na przeziębienie, nalewka z imbiru przepis, nalewka z imbiru

Nalewka z imbiru – dodatkowe informacje

Nalewka powinna być klarowna, o lekko żółtym zabarwieniu. Ja moją nalewkę trzymam w lodówce i przyznam ze dopiero teraz- po ok roku- ma ona wyrównany smak (czyli że wszystkie składniki się już przegryzły).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z głogu
Następny przepis: Nalewka z jeżyn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode