Nalewka z derenia

Nalewka z derenia

Nalewka z derenia to niezwykle aromatyczna i fruktowa propozycja dla miłośników domowych trunków. Przepis na tę niezwykle smaczną i intensywnie kolorową nalewkę jest stosunkowo prosty, a sam proces jej przygotowywania stanowi doskonałe wprowadzenie do fascynującego świata domowych destylatów. Dereń jadalny, z którym spotkać się można w polskich ogrodach, jest źródłem unikatowego smaku i koloru. Podczas maceracji uwalnia swoje bogactwo do spirytusu, tworząc z niego prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Nalewka z derenia to prawdziwa uczta dla zmysłów. Idealna na zimowe wieczory, sprawdzi się również jako dodatek do deserów.

Składniki:

  • 1 kilogram owoców derenia jadalnego
  • 1 litr czystej wódki
  • 2 szklanki miodu
  • ½ szklanki wody mineralnej

Nalewka z derenia – jak zrobić?

  1. Umyte i wysuszone owoce derenia ponakłuwać szpilką. Wsypać do słoja, zalać wódką i odstawić na miesiąc. Zlać płyn znad owoców.
  2. Miód zalać ciepłą wodą, rozpuścić na małym ogniu, ostudzić.
  3. Wymieszać z nalewką, przelać do wyparzonych butelek i odstawić na pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
  4. Aby uzyskać lepszy smak i aromat należy nalewkę przetrzymać chociaż rok.

Słowa kluczowe: dereń nalewka przepis, nalewka z derenia jadalnego przepis, nalewka z derenia jadalnego, nalewka z derenia przepis

Nalewka z derenia – dodatkowe informacje

Do nalewki z derenia jadalnego można dolać około 100-200 ml spirytusu, ale najlepiej dopiero z rozpuszczonym miodem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z głogu
Następny przepis: Nalewka z jeżyn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode