Nalewka z czarnej porzeczki
Domowa nalewka z czarnej porzeczki to prawdziwa eksplozja smaku w kieliszku. Czarne porzeczki uwielbiane za swój aromat, intensywny smak i korzyści zdrowotne, stają się głównym bohaterem tej nalewki, nazywanej również smorodiną kresową czy smorodinówką. Przepis na tę wyjątkową nalewkę jest dość prosty, a składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne. Niezależnie od tego, czy planujesz spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy szukasz pomysłu na prezent, ta nalewka z pewnością zaskoczy wszystkich swoim smakiem. Głównym składnikiem jest oczywiście czarna porzeczka, której towarzyszyć będzie spirytus.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg świeżej czarnej porzeczki
- 2 litry spirytusu o zawartości alkoholu 60%
- 800 g cukru
Nalewka z czarnej porzeczki – jak zrobić?
-
Maceracja
Porzeczki myjemy pod bierzącą wodą, uwuwamy szypułki i przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na minimum 30 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Proces maceracji może trwać znacznie dłużej. Zalecam, aby macerowanie trwało około 3 miesięcy. Nalewka będzie znacznie lepsza i intensywniejsza w smaku. Po upływie czasu maceracji owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Porzeczki z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy na sicie. Delikatnie odciskamy je w dłoniach tak, aby nie rozgnieść owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem. -
Klarowanie
Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu. -
Filtracja
Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne. Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki. -
Maturacja
Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesiące, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.Odnośniki:
* można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
** lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
*** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
Nalewka z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje
-owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
-owoce z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. Stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta.
-jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI
Następny przepis: Nalewka z czereśni