Nalewka z czarnej jagody
Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na nalewkę z czarnej jagody, która swoim smakiem i aromatem przenosi prosto do letnich, jagodowych lasów. Ten energetyzujący trunek, o wyjątkowo intensywnym kolorze i smaku jagód, jest idealny na chłodniejsze wieczory czy spotkania z przyjaciółmi. Nic nie pobudza rozmów i nie rozgrzewa ciał tak jak domowej roboty nalewka jagodowa na spirytusie. To nie tylko smak, ale też wspomnienia lata, które możemy przechować na dłużej. Bez konserwantów, tylko prosto z lasu, do twojego domu. Wypróbuj ten sprawdzony przepis – nalewka z jagód nigdy nie była tak prosta do zrobienia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok.1 kg świeżych leśnych jagód
- 1,5 l wódki
- 0,5 kg cukru
Przeredagowana wersja:
Nalewka z czarnej jagody – jak zrobić?
- Przebrane z liści i opłukane jagody układamy w dużym słoju i zalewamy wódką, dokładnie zakręcamy pokrywkę i odstawiamy na 2–3 tygodnie. Potem powstały sok przecedzamy przez lnianą szmatkę do innego naczynia. Pozostałe jagody przesypujemy cukrem i znowu szczelnie zamykamy słój odstawiając go na kolejny tydzień. Przez ten czas codziennie mieszamy, żeby ułatwić rozpuszczenie się cukru. Po tygodniu zlewamy powstały syrop i mieszamy z odlanym wcześniej sokiem. Nalewkę rozlewamy do butelek. I gotowe, podajemy w zimowe wieczory pamiętając, że jagody to pożyteczne rośliny.
Słowa kluczowe: nalewka z jagód przepis, nalewka jagodowa przepis, nalewka jagodowa na spirytusie, jagodówka nalewka, nalewka z jagód leśnych, nalewka z jagód.
Nalewka z czarnej jagody – dodatkowe informacje
Pozostałe jagody można wykorzystać do dekoracji ciast i tortów
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z ciemnych winogron
Następny przepis: Nalewka z czarnej porzeczki