Nalewka z bazylii - bazyliówka

Nalewka z bazylii – bazyliówka

Bazyliówka to niezwykła odmiana nalewki, która nosi w sobie aromat jednej z najpopularniejszych ziół — bazylii. To unikalna propozycja dla miłośników domowych spirytusów, które zaskakują swoim smakiem i aromatem. Ta doskonała nalewka, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, to doskonała propozycja na prezent. Bazylia nadaje nalewce orzeźwiającego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci miłośników niebanalnych kompozycji alkoholowych. Przygotowywana z najwyższej jakości składników, jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.

Składniki:

  • 40-50 liści bazylii
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki białego wina (np. półwytrawne)

Nalewka z bazylii – bazyliówka – jak zrobić?

  1. Bazylię dokładnie umyć i włożyć do dużego słoja. Cytrynę umyć i obrać. Skórkę cytrynową umieścić w słoju. Całość zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na dwa tygodnie.
  2. Po tym czasie filtrujemy. Nalewkę mieszamy z białym winem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne dwa tygodnie.
  3. Gotową nalewkę podajemy schłodzoną. Smacznego!

Nalewka z bazylii – dodatkowe informacje

Wybór wina jest dowolny – jeżeli lubimy słodsze nalewki można wybrać wino półsłodkie lub słodkie. Dla mnie wystarczające jest wino półwytrawne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z aronii
Następny przepis: Nalewka z aronii P. Marii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode