Nalewka z bazylii – bazyliówka
Bazyliówka to niezwykła odmiana nalewki, która nosi w sobie aromat jednej z najpopularniejszych ziół — bazylii. To unikalna propozycja dla miłośników domowych spirytusów, które zaskakują swoim smakiem i aromatem. Ta doskonała nalewka, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, to doskonała propozycja na prezent. Bazylia nadaje nalewce orzeźwiającego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci miłośników niebanalnych kompozycji alkoholowych. Przygotowywana z najwyższej jakości składników, jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40-50 liści bazylii
- skórka z 1 cytryny
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki białego wina (np. półwytrawne)
Nalewka z bazylii – bazyliówka – jak zrobić?
- Bazylię dokładnie umyć i włożyć do dużego słoja. Cytrynę umyć i obrać. Skórkę cytrynową umieścić w słoju. Całość zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na dwa tygodnie.
- Po tym czasie filtrujemy. Nalewkę mieszamy z białym winem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne dwa tygodnie.
- Gotową nalewkę podajemy schłodzoną. Smacznego!
Nalewka z bazylii – dodatkowe informacje
Wybór wina jest dowolny – jeżeli lubimy słodsze nalewki można wybrać wino półsłodkie lub słodkie. Dla mnie wystarczające jest wino półwytrawne.