Nalewka z aronii P. Marii

Nalewka z aronii P. Marii

Nalewka z aronii P. Marii to wyjątkowa propozycja dla miłośników mocnych, wymagających przepisów. Ten tradycyjny napój, pachnący świeżymi, dojrzałymi owocami aronii, urzeka swoim intensywnym smakiem. Proces produkcji jest długi i złożony, ale efekt końcowy jest tego warty. Ta nalewka to połączenie słodko-cierpkiego smaku owoców z mocą wyselekcjonowanego alkoholu. Idealna do podania podczas zimowych wieczorów, dla podkreślenia uroku domowego przytulenia, czy celebracji ważnych chwil. Wzbudza podziw wśród tych, którzy mają okazję jej skosztować. Mocną nalewkę z aronii warto przygotować wyprzedzając sezon, aby cieszyć się nią przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych owoców aronii
  • 300 liści aronii
  • 1 litr 96% spirytusu
  • 2 litry wody
  • 1,5 kilograma cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 duże cytryny

Nalewka z aronii p. marii – jak zrobić?

Sposób przygotowania:


  1. 1.
    Aronię myjemy, wkładamy do woreczka foliowego, na całą noc wkładamy do zamrażalnika.
    Liście dokładnie spłukujemy wodą.

  2. 2.
    Po tym czasie aronię, razem z liśćmi zagotowujemy. Odstawiamy na 24 godz., następnie odcedzamy. Wlewamy sok z cytryny.

  3. 3.
    Z cukru, cukru waniliowego i wody gotujemy syrop. Studzimy.
    Do soku z aronii wlewamy syrop z cukru. Wlewamy spirytus.
    Mieszamy całość.

  4. 4.
    Rozlewamy gotową nalewkę do butelek.
    Odstawiamy do leżakowania, na co najmniej 6 miesięcy.

  5. 5.
    Smacznego, na zdrowie 😉

Mocna nalewka z aronii

mocna nalewka z aronii – dodatkowe informacje

Koniecznie muszą być i liście i owoce z aronii, wtedy smak jest miarodajny i wyraźny. Zamrożona aronia „puści” więcej soku. Cukier waniliowy może zastąpić laska wanilii. Nalewka jest słodka, aromatyczna i mocna. Nalewkę przechowujemy w chłodnym miejscu. Im dłużej leżakuje, tym jest mocniejsza i wyrazista. Przygotowanie liczone jest bez oczekiwania i leżakowania. Kieliszeczek tej nalewki, to dobry sposób na chandrę i zmarznięcie. Rozgrzewa i koi zmysły. Owoce aronii, jak podają niektóre źródła naukowe mają w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, bowiem zawierają zarówno katechiny jak i antocyjany. Działają wspomagająco w terapii wielu chorób. Zawierają mnóstwo witamin, kwasów organicznych, sole mineralne, pektyny. Warto spożywać aronię przetworzoną na dżemy, soki, konfiturę, kompoty. To samo zdrowie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z bazylii - bazyliówka
Następny przepis: Nalewka z czarnej jagody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode