Nalewka z aronii P. Marii
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych owoców aronii
- 300 liści aronii
- 1 litr 96% spirytusu
- 2 litry wody
- 1,5 kilograma cukru
- cukier waniliowy
- 2 duże cytryny
Nalewka z aronii p. marii – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Aronię myjemy, wkładamy do woreczka foliowego, na całą noc wkładamy do zamrażalnika.
Liście dokładnie spłukujemy wodą. -
2.
Po tym czasie aronię, razem z liśćmi zagotowujemy. Odstawiamy na 24 godz., następnie odcedzamy. Wlewamy sok z cytryny. -
3.
Z cukru, cukru waniliowego i wody gotujemy syrop. Studzimy.
Do soku z aronii wlewamy syrop z cukru. Wlewamy spirytus.
Mieszamy całość. -
4.
Rozlewamy gotową nalewkę do butelek.
Odstawiamy do leżakowania, na co najmniej 6 miesięcy. -
5.
Smacznego, na zdrowie 😉
Mocna nalewka z aronii
mocna nalewka z aronii – dodatkowe informacje
Koniecznie muszą być i liście i owoce z aronii, wtedy smak jest miarodajny i wyraźny. Zamrożona aronia „puści” więcej soku. Cukier waniliowy może zastąpić laska wanilii. Nalewka jest słodka, aromatyczna i mocna. Nalewkę przechowujemy w chłodnym miejscu. Im dłużej leżakuje, tym jest mocniejsza i wyrazista. Przygotowanie liczone jest bez oczekiwania i leżakowania. Kieliszeczek tej nalewki, to dobry sposób na chandrę i zmarznięcie. Rozgrzewa i koi zmysły. Owoce aronii, jak podają niektóre źródła naukowe mają w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, bowiem zawierają zarówno katechiny jak i antocyjany. Działają wspomagająco w terapii wielu chorób. Zawierają mnóstwo witamin, kwasów organicznych, sole mineralne, pektyny. Warto spożywać aronię przetworzoną na dżemy, soki, konfiturę, kompoty. To samo zdrowie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z bazylii - bazyliówka
Następny przepis: Nalewka z czarnej jagody