Nalewka wiśniowa na rumie
Nalewka wiśniowa na rumie to wyjątkowy trunek, który zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Ta wiśniówka na rumie łączy w sobie słodycz wiśni z nieco ostrzejszą nutą rumu. Wyjątkowe doświadczenie smakowe to przede wszystkim zasługa starannie wyselekcjonowanych składników. Zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę wiśniową na rumie, aby stała się prawdziwym hitem każdej imprezy? Właściwie przygotowana według tej receptury, doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów, a także jako aperitif czy digestif. Eksploruj świat nalewek na rumie i ciesz się wyjątkowym smakiem tej wiśniak na rumie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,20 kg śliwek
- 500 ml spirytusu 40%
- 500 ml ciemnego rumu 54%
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
Nalewka wiśniowa na rumie – jak zrobić?
- Wiśnie myjemy, drylujemy i umieszczamy w słoju. Dodajemy 10 pestek wyjętych z wiśni i zalewamy wódką i rumem. Odstawiamy na 6 tygodni.
- Nalew zlewamy do butelek, a wiśnie zasypujemy cukrem trzcinowym. Odstawiamy na 4-5 tygodni. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru.
- Syrop zlewamy i łączymy z nalewem alkoholowym. Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na co najmniej 3 miesiące.
Nalewka wiśniowa na rumie – dodatkowe informacje
Nalewka nie jest słodka (to nie jest likier). Jeśli preferujecie bardziej słodkie trunki, zwiększcie ilość dodanego cukru. Wiśnie z nalewki można wykorzystać do ciast lub deserów dla dorosłych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka wiśniowa mojej mamy
Następny przepis: Nalewka wiśniowa na bimbrze – wiśniówka