Nalewka wieloowocowa całoroczna

Nalewka wieloowocowa całoroczna

Nalewka wieloowocowa całoroczna to wyjątkowo aromatyczny trunek, który doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do deserów i koktajli. Jest to efektowny sposób na wykorzystanie ulubionych owoców przez cały rok, a ich różnorodność sprawi, że każda partia nalewki będzie unikalna. Ta spirytusowa kompozycja o owocowej nucie swoją bogatą barwą i smakiem przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi domowych nalewek. Przygotowanie własnej nalewki daje ogromną satysfakcję, a jej degustacja to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Przepis jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1. owoce sezonowe
  • 2. 1 l. spirytusu
  • 3. 1 kg cukru

Nalewka wieloowocowa całoroczna – jak zrobić?

  1. Do dużego słoja wsypujemy przez cały rok aktualnie dojrzewające w naszym rejonie owoce i zalewamy je spirytusem. Dodajemy tylko owoce z działki, oraz dziko rosnące. Nie wolno nam dodawać owoców zakupionych w sklepie, ani tym bardziej owoców egzotycznych. Jeżeli nie mamy działki, w ostateczności możemy kupować owoce na targowisku, starając się wybierać tylko te z naszej okolicy. Owoce dodajemy w małych ilościach w miarę ich dojrzewania, cały czas zalewając je spirytusem. (Zaczynamy prawdopodobnie od truskawek, a kończymy na dzikiej róży po drodze dodając n.p. poziomki, porzeczkę białą, czerwoną, czarną, agrest, wiśnie, czereśnie, jagody, jeżyny, maliny, jabłko, gruszkę, aronię, głóg, tarninę). Jakie owoce dodajemy i w jakich proporcjach, zależy tylko od nas, ale musimy pamiętać, aby żaden owoc nie zdominował smaku naszej nalewki i żeby wszystko się zmieściło w naszym słoju.
  2. Po miesiącu od dodania ostatnich owoców, nalewkę zlewamy do innego naczynia, a owoce zalewamy syropem z cukru. (1kg cukru gotujemy w 1 litrze wody cały czas zbierając szumowiny, aż uzyskamy 1 litr syropu).
  3. Po dwóch tygodniach zlewamy syrop i łączymy go z nalewką. Zostawiamy nalewkę w spokoju na miesiąc, aby się wyklarowała.
  4. Po miesiącu gotową nalewkę delikatnie zlewamy z nad osadu i rozlewamy do butelek. Nalewka nadaje się już do spożycia, ale z upływem czasu dojrzewa i robi się coraz lepsza.

Nalewka wieloowocowa całoroczna – dodatkowe informacje

Sensem i ideą tego przepisu jest sporządzenie nalewki z miejscowych owoców. Dodając owoców i przypraw egzotycznych, otrzymamy nalewkę, nie mającą nic wspólnego z przepisem na nalewkę wieloowocową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka śliwkowa - Śliwkówka
Następny przepis: Nalewka wiśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode