Nalewka truskawkowa
Składniki:
- 2 kg świeżych truskawek
- 2 litry spirytusu o zawartości alkoholu 60%
- 600 g cukru
- 160 ml soku z cytryny
Nalewka truskawkowa – jak zrobić?
-
1.
MaceracjaZ umytych truskawek usuwamy szypułki. Truskawki w całości przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 7 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Już po 2-3 dniach zauważycie, jak truskawki zmieniają kolor, stają się blade. To znak, że maceracja przebiega idealnie.
Po siedmiu dniach owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Truskawki z powrotem przekładamy do słoja, dodajemy sok z cytryny, który mocno podobija smak truskawki i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w truskawkach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy je w dłoniach tak, aby nie rozgnieść owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
-
2.
KlarowanieNalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.
Filtracja
Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
-
3.
MaturacjaGotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 3 miesiące, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.
Odnośniki:
- można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać
- lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
- cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
Porady – dodatkowe informacje o nalewce truskawkowej
– Owoce do nalewki truskawkowej powinny być dojrzałe, świeże, bez uszkodzeń i oznak nadpsucia.
– Nalewkę z truskawek można również przygotować z mrożonych owoców.
– Możemy przechowywać truskawki z nalewki w zamkniętym słoiku, skąpane najpierw w spirytusie, a następnie w cukrze. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i mogą być wykorzystane jako pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta.
– Jeżeli uznacie, że nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem.
– Mocno schłodzona nalewka truskawkowa doskonale smakuje także latem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka śliwkowa - Śliwkówka
Następny przepis: Nalewka wiśniowa