Nalewka pomarańczowo - korzenna

Nalewka pomarańczowo – korzenna

Nie ma nic przytulniejszego niż własnoręcznie robiona nalewka pomarańczowo-korzenna, której aromatyczne zapachy mogą przenieść nas w świąteczne klimaty, niezależnie od pory roku. To wyjątkowe połączenie soczystych pomarańczy i ciepłych korzennych przypraw sprawia, że jest to nie tylko pyszne, ale i kojące eliksir, idealne na wieczorne spotkania przy kominku lub jako oryginalny prezent dla najbliższych. Tę domową nalewkę cechuje walor estetyczny oraz niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Przedstawiamy przepis na nalewkę pomarańczowo-korzenną, która z przyjemnością rozgrzeje każde zimowe popołudnie.

Składniki:

  • 0,5 litra wódki
  • 8 centymetrów cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 6 strączków kardamonu
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 15 goździków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • duża pomarańcza (potrzebna tylko skórka)

Nalewka pomarańczowo – korzenna – jak zrobić?

  • 1. Cynamon kruszymy na kawałki, wanilię przecinamy na kilka części, liść laurowy łamiemy na pół.
  • 2. Pomarańczę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy skórkę bardzo cienko (najlepiej obieraczką do jarzyn).
  • 3. Wszystkie przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy wrzucamy do słoika (0,9 l), wlewamy wódkę, dobrze zakręcamy i mieszamy obracając do góry dnem.
  • 4. Odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 5. Po 5-7 dniach przecedzamy. Można już degustować, ale lepiej, jeśli jeszcze kilka dni postoi w spokoju.

Nalewka pomarańczowo – korzenna – dodatkowe informacje

Z tej ilości składników wychodzi ok. 600 ml nalewki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami
Następny przepis: Nalewka śliwkowa - Śliwkówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode