Nalewka pomarańczowo – korzenna
Nie ma nic przytulniejszego niż własnoręcznie robiona nalewka pomarańczowo-korzenna, której aromatyczne zapachy mogą przenieść nas w świąteczne klimaty, niezależnie od pory roku. To wyjątkowe połączenie soczystych pomarańczy i ciepłych korzennych przypraw sprawia, że jest to nie tylko pyszne, ale i kojące eliksir, idealne na wieczorne spotkania przy kominku lub jako oryginalny prezent dla najbliższych. Tę domową nalewkę cechuje walor estetyczny oraz niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Przedstawiamy przepis na nalewkę pomarańczowo-korzenną, która z przyjemnością rozgrzeje każde zimowe popołudnie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 litra wódki
- 8 centymetrów cynamonu
- 1 laska wanilii
- 6 strączków kardamonu
- 1/4 gałki muszkatołowej
- 15 goździków
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 3/4 szklanki cukru
- duża pomarańcza (potrzebna tylko skórka)
Nalewka pomarańczowo – korzenna – jak zrobić?
- 1. Cynamon kruszymy na kawałki, wanilię przecinamy na kilka części, liść laurowy łamiemy na pół.
- 2. Pomarańczę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy skórkę bardzo cienko (najlepiej obieraczką do jarzyn).
- 3. Wszystkie przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy wrzucamy do słoika (0,9 l), wlewamy wódkę, dobrze zakręcamy i mieszamy obracając do góry dnem.
- 4. Odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
- 5. Po 5-7 dniach przecedzamy. Można już degustować, ale lepiej, jeśli jeszcze kilka dni postoi w spokoju.
Nalewka pomarańczowo – korzenna – dodatkowe informacje
Z tej ilości składników wychodzi ok. 600 ml nalewki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami
Następny przepis: Nalewka śliwkowa - Śliwkówka