Nalewka pomarańczowo-kawowa
Składniki:
- 6 pomarańczy
- ok. szklanka ziaren kawy
- 1/2 kg cukru
- 1/2 litra wody
- 1/2 litra spirytusu
- słoik, w którym zmieszczą się pomarańcze
Nalewka pomarańczowo-kawowa – jak zrobić?
- Przygotowanie pomarańczy:
Pomarańcze należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Następnie należy zrobić otwory w owocach, w które trzeba włożyć ziarna kawy.
Mieszanka do zalania:
Cukier należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu należy dodać spirytus i wymieszać.
Przygotowane pomarańcze należy włożyć do słoja i zalać przygotowaną mieszanką. Słój zakręcić dokładnie i odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Warto co parę dni, delikatnie wstrząsnąć słojem – by całość się zmieszała.
Po tym czasie należy wycisnąć sok z pomarańczy oraz przefiltrować całą nalewkę. Następnie nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do leżakowania przynajmniej na tydzień.
Nalewka pomarańczowo-kawowa – dodatkowe informacje
Im dłużej nalewka kawowa z pomarańczą leżakuje, tym jest lepsza.
Kiedy nie mamy wystarczająco dużego słoja, pomarańcze możemy pokroić na ćwiartki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami
Następny przepis: Nalewka śliwkowa - Śliwkówka