Nalewka na suszonej żurawinie
Zapraszamy do odkrycia staropolskiej tradycji w formie aromatycznej nalewki z suszonej żurawiny. Ta popularna świąteczna specjalność jest znana i ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe oraz korzystne właściwości dla zdrowia. Nasza propozycja żurawinówki bazuje na prostych składnikach, które zaskakują kompleksowym i bogatym smakiem. Poczuj zapach lasu i jesiennej borówki, a aromatyczna żurawina rozgrzeje ciepły wieczór przy kominku. To doskonały pomysł na prezent świąteczny i wyjątkowy dodatek do kolekcji domowych nalewek. Sprawdź nasz przepis na żurawinówkę z suszonej żurawiny i podaruj sobie chwilę radosnego relaksu.
admin
Składniki:
- 300 g suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 l wódki
Nalewka na suszonej żurawinie – jak zrobić?
- Żurawinę i cukier wsypujemy do słoika, zalewamy wódką. Zakręcamy.
- Odstawiamy na 5-6 dni, mieszamy często, aż cukier się rozpuści.
- Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Słowa kluczowe: żurawinówka z suszonej żurawiny
xxxx – dodatkowe informacje
Z tej ilości składników wyjdzie ok. 1/2 litra nalewki. Można jej użyć do uszlachetnienia zwykłej wódki – wymieszać je w dowolnej proporcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem
Następny przepis: napar z łuski kakao