Nalewka na suszonej żurawinie

Nalewka na suszonej żurawinie

Zapraszamy do odkrycia staropolskiej tradycji w formie aromatycznej nalewki z suszonej żurawiny. Ta popularna świąteczna specjalność jest znana i ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe oraz korzystne właściwości dla zdrowia. Nasza propozycja żurawinówki bazuje na prostych składnikach, które zaskakują kompleksowym i bogatym smakiem. Poczuj zapach lasu i jesiennej borówki, a aromatyczna żurawina rozgrzeje ciepły wieczór przy kominku. To doskonały pomysł na prezent świąteczny i wyjątkowy dodatek do kolekcji domowych nalewek. Sprawdź nasz przepis na żurawinówkę z suszonej żurawiny i podaruj sobie chwilę radosnego relaksu.

Składniki:

  • 300 g suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 l wódki

Nalewka na suszonej żurawinie – jak zrobić?

  1. Żurawinę i cukier wsypujemy do słoika, zalewamy wódką. Zakręcamy.
  2. Odstawiamy na 5-6 dni, mieszamy często, aż cukier się rozpuści.
  3. Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę.

Słowa kluczowe: żurawinówka z suszonej żurawiny

xxxx – dodatkowe informacje

Z tej ilości składników wyjdzie ok. 1/2 litra nalewki. Można jej użyć do uszlachetnienia zwykłej wódki – wymieszać je w dowolnej proporcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem
Następny przepis: napar z łuski kakao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode