Nalewka na owocach czerwonej borówki

Nalewka na owocach czerwonej borówki

Prezentujemy przepis na wyjątkową nalewkę owocową, której głównym składnikiem są czerwone borówki. Ta niezwykła nalewka z brusznicy jest doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru tych smacznych i zdrowych owoców. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zaskakuje intensywnością smaku i pięknym, głębokim kolorem. Nalewka na owocach czerwonej borówki nie tylko nadaje się do popijania w chłodne, zimowe wieczory, ale również sprawdzi się jako dodatek do deserów. To również doskonały pomysł na prezent dla kogoś, kto ceni domowe alkohole o unikalnym smaku i aromacie.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czerwonych borówek (przemrożonych)
  • 2 l 48% alkoholu
  • 250 g cukru trzcinowego

Nalewka na owocach czerwonej borówki – jak zrobić?

  1. Owoce zalewamy w słoju alkoholem, słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie.
  2. Po 4 tygodniach wytrawny nalew zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie mieszamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  3. Po tym czasie zlewamy nalew słodki i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
  4. Tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące do piwniczki do dojrzewania.

Słowa kluczowe: borówka brusznica nalewka, nalewka z brusznicy

Nalewka na owocach czerwonej borówki – dodatkowe informacje

Owoce borówki musimy zamrozić na 2-3 dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka na owocach czereśni
Następny przepis: Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode