Nalewka na owocach czerwonej borówki
Prezentujemy przepis na wyjątkową nalewkę owocową, której głównym składnikiem są czerwone borówki. Ta niezwykła nalewka z brusznicy jest doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru tych smacznych i zdrowych owoców. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zaskakuje intensywnością smaku i pięknym, głębokim kolorem. Nalewka na owocach czerwonej borówki nie tylko nadaje się do popijania w chłodne, zimowe wieczory, ale również sprawdzi się jako dodatek do deserów. To również doskonały pomysł na prezent dla kogoś, kto ceni domowe alkohole o unikalnym smaku i aromacie.
admin
Składniki:
- 1 kg dojrzałych czerwonych borówek (przemrożonych)
- 2 l 48% alkoholu
- 250 g cukru trzcinowego
Nalewka na owocach czerwonej borówki – jak zrobić?
- Owoce zalewamy w słoju alkoholem, słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie.
- Po 4 tygodniach wytrawny nalew zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie mieszamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Po tym czasie zlewamy nalew słodki i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
- Tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące do piwniczki do dojrzewania.
Słowa kluczowe: borówka brusznica nalewka, nalewka z brusznicy
Nalewka na owocach czerwonej borówki – dodatkowe informacje
Owoce borówki musimy zamrozić na 2-3 dni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka na owocach czereśni
Następny przepis: Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami