Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie
Pragniesz coś innego na relaksujący wieczór? Wypróbuj naszą przepis na nalewkę miętowo-cytrynową na miodzie. Ta wyjątkowa mikstura łączy w sobie orzeźwiający smak mięty i cytryny z słodką nutą miodu. Pasta zestawia aromaty w taki sposób, że każdy łyk jest prawdziwym rozkoszem. Nalewka cytrynowa z miętą jest idealna na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, czy też ciepły, leniwy wieczór. A łagodność miodu sprawia, że to idealny wybór dla tych, którzy wolą słodkie alkohole. Zdecydowanie warto spróbować tej wspaniałej kombinacji smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr wódki o zawartości alkoholu 40%
- pęk mięty pieprzowej
- 2 gałązki świeżej bazylii
- pół szklanki naturalnego miodu
- startą skórkę z jednej dojrzałej cytryny i wyciśnięty z niej sok
- 2 limonki
Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie – jak zrobić?
- Do słoja wkładamy poskubany pęk mięty, gałązki bazylii, startą skórkę z cytryny bez białej części (albedo), wyciśnięty z niej sok, pokrojone w plastry limonki i miód. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w miejsce o pokojowej temperaturze, codziennie wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy nalew i filtrujemy przez filtry do kawy lub czekamy na samoistne sklarowanie w odstawionym na 3 miesiące ciemnym chłodnym miejscu.
Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie – dodatkowe informacje
Nalewkę pijemy wcześniej schłodzoną. Nalewki im są starsze tym lepszy mają smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka mandarynkowa
Następny przepis: Nalewka na cukierkach Ice