Nalewka malinowa
Składniki:
- 2 kilogramy dojrzałych malin
- 2 litry spirytusu nalewkowego o zawartości 60%
- 800 gram cukru
Nalewka malinowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Maceracja
Maliny przekładamy do dużego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 7 dni. Mój słój stał na parapecie w kuchni. Już po 2-3 dniach zauważycie, jak maliny zmieniają kolor, stają się blade. To znak, że maceracja przebiega idealnie.
Po siedmiu dniach owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Maliny z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w malinach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.
-
2.
Klarowanie
Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.
-
3.
Filtracja
Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
Maturacja
Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesiący, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.
-
4.
Odnośniki
- Można użyć mrożonych owoców. Nie należy ich wcześniej rozmrażać.
- Lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%.
- Cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!
Malinowa nalewka – dodatkowe informacje
– Owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże, bez uszkodzeń i oznak nadpsucia.
– Maliny z nalewki możemy przechowywać w zamkniętym słoiku. Skąpane najpierw w spirytusie, a potem w cukrze, szybko się nie popsują. Mogą stanowić pyszny dodatek do deserów lub być wkładem do ciasta.
– Jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem.
– Nalewka z malin wspaniale komponuje się z ciepłą herbatą i odrobiną soku z cytryny.
– Malinówka jest świetnym dodatkiem do drinków, deserów oraz dań wytrawnych. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie ostrych dań i przekąsek.