Nalewka korzenna z pigwy
Zapraszamy do odkrywania magii domowych nalewek z naszym przepisem na nalewkę korzenną z pigwy. Ten niezwykły trunk, o głębokiej, złotej barwie ukrywa w sobie prawdziwą paletę smaków. W każdym łyku można wyczuć subtelny balans pomiędzy słodkością dojrzałych pigw i ostrością korzeni, który urzeka i zapada w pamięć. Przygotowanie tego wyjątkowego napoju to prawdziwa domowa alchemia, wymaga cierpliwości, ale wynik końcowy jest wart każdego poświęconego mu momentu. Ten przepis to klasyka wśród domowych nalewek, idealny dla tych, którzy chcą poczuć smak jesieni o każdej porze roku. Spróbujcie już dziś przygotować tę wyjątkową nalewkę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy pigw
1 kilogram cukru
Wódka – tyle, by zakryć owoce
Garść goździków
Laska cynamonu
Kawałek korzenia imbiru
Nalewka korzenna z pigwy – jak zrobić?
- Pigwy myjemy, osuszamy i kroimy w miarę możliwości na drobne plastry pozbywając się gniazd nasiennych. Ukladamy w słoiku zasypując cukrem i odstawiamy na 48h.
- Po tym czasie dodajemy przyprawy, zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.
Nalewka korzenna z pigwy – dodatkowe informacje
Od czasu do czasu można potrząsać słoikiem dla lepszego „przegryzienia” się nalewki.