Nalewka kawowa

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to wyjątkowy trunek, który doskonale łączy moc i aromat orzeźwiającej kawy z subtelną nutą spirytusu. Jest to nie tylko wyśmienity dodatek do deserów, ale również główny składnik niektórych koktajli i innych napojów. Ręczna produkcja tej nalewki pozwoli Ci idealnie zrównoważyć smak kawy i spirytusu, dostosowując jej moc do własnych preferencji. Właściwie przechowywana, staje się jeszcze bardziej aromatyczna i smaczna z upływem czasu. Ten przepis na nalewkę kawową, łączący proste składniki i tradycyjne metody, pozwoli Ci stworzyć napój, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kawy.

Składniki:

  • 50 ziaren kawy
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 litr spirytusu

Nalewka kawowa – jak zrobić?

  1. Całe ziarna kawy oraz wanilię zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni.
  2. Z wody i miodu gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do słoika z nalewką. Odstawiamy jeszcze na 3 dni.
  3. Nalewkę filtrujemy za pomocą filtra do kawy lub waty i przelewamy w butelki. Nadaje się bezpośrednio do spożycia.

Nalewka kawowa – dodatkowe informacje

W razie potrzeby dosypujemy kawę sypaną. Nalewka pomaga na bóle głowy (sprawdziłam).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka imbirowo-cytrynowa
Następny przepis: Nalewka kakaowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode