Nalewka kawowa
Nalewka kawowa to wyjątkowy trunek, który doskonale łączy moc i aromat orzeźwiającej kawy z subtelną nutą spirytusu. Jest to nie tylko wyśmienity dodatek do deserów, ale również główny składnik niektórych koktajli i innych napojów. Ręczna produkcja tej nalewki pozwoli Ci idealnie zrównoważyć smak kawy i spirytusu, dostosowując jej moc do własnych preferencji. Właściwie przechowywana, staje się jeszcze bardziej aromatyczna i smaczna z upływem czasu. Ten przepis na nalewkę kawową, łączący proste składniki i tradycyjne metody, pozwoli Ci stworzyć napój, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 ziaren kawy
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki miodu
- 1 litr spirytusu
Nalewka kawowa – jak zrobić?
- Całe ziarna kawy oraz wanilię zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni.
- Z wody i miodu gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do słoika z nalewką. Odstawiamy jeszcze na 3 dni.
- Nalewkę filtrujemy za pomocą filtra do kawy lub waty i przelewamy w butelki. Nadaje się bezpośrednio do spożycia.
Nalewka kawowa – dodatkowe informacje
W razie potrzeby dosypujemy kawę sypaną. Nalewka pomaga na bóle głowy (sprawdziłam).