Nalewka imbirowo-cytrynowa
Tym, którzy cenią sobie orzeźwiający smak cytryny i oczywisty pazur imbiru, przepis na nalewkę imbirowo-cytrynową przypadnie do gustu. To aromatyczne połączenie składników tworzy wspaniały trunek, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją unikalnością i intensywnością. Cytrynowa nalewka z imbirem jest idealnym dodatkiem do letnich drinków, ale również pomoże rozgrzać zimą. Bez względu na porę roku, ta wyrafinowana nalewka cytrynowa przyda się na każdej imprezie lub celebrowanym spotkaniu. Na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom cytrusów, jak i fanom intensywnych, egzotycznych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 dag świeżego korzenia imbiru
- 4 duże cytryny
- 10 dag cukru
- 4 łyżki miodu
- 350 ml wódki
- 350 ml spirytusu
1. Nalewka imbirowo-cytrynowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej usuwamy pestki. Owoce i imbir przekładamy do słoja. Miód i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody i wlewamy do słoja. Dodajemy wódkę i spirytus. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę przelewamy do butelek (można przefiltrować). Odstawiamy na około 3 miesiące, aby dojrzała.
Nalewka imbirowo-cytrynowa – dodatkowe informacje
Odcedzony imbir i cytrynę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce – jest świetnym dodatkiem do herbaty na mroźne dni.