Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa

Podczas jesiennych wieczorów nic nie smakuje lepiej niż kieliszek domowej nalewki. Oto przepis na niepowtarzalną nalewkę gruszkową, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Ta nalewka jest aromatyczna, pełna smaku i łagodna dla podniebienia. Nic dziwnego, że jest jednym z najpopularniejszych domowych trunków. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne – gruszki, spirytus lub wódka, a także miód, który dodaje słodkości i głębi smaku. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią dobre, domowe trunki. Gruszki w spirytusie to poezja smaku zamknięta w butelce, która tylko czeka, by ją odkryć.

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek
  • 1 litr spirytusu
  • 500 mililitrów wody
  • 300-500 gramów cukru
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • pół cytryny
  • 4 goździki

Nalewka gruszkowa – jak zrobić?

Nalewka gruszkowa – dodatkowe informacje

Gruszki kroimy nierdzewnym nożem, wtedy nie ściemnieją, a nalewka zachowa piękny kolor. Gruszki wyjmujemy po około 2-3 tygodniach i możemy zalać syropem/wykorzystać do deserów. Nalewkę możemy również rozcieńczyć syropem lub przegotowaną wodą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka domowa z borówki amerykańskiej
Następny przepis: Nalewka imbirowo-cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode