Nalewka czosnkowa na nadciśnienie
Nalewka czosnkowa na nadciśnienie to naturalny, domowy sposób na poprawę kondycji serca i obniżenie wysokiego ciśnienia. Znana również jako wino czosnkowe, jest ceniona za swoje silne właściwości zdrowotne, zwłaszcza u osób borykających się z problemem cholesterolu. Czasami stosowana jest nawet u dzieci. Polecana na różnych forach, często nazywana jest tajemniczą nazwą „nalewka tybetańska”. Ten prosty w przygotowaniu napój, choć o intensywnym smaku, może stać się stałym elementem Twojej domowej apteczki. Przekonaj się sam i odkryj moc czosnku zamkniętą w butelce.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 litra gotowanej wody
- 1 cytryna
- 7 ząbków czosnku
Nalewka czosnkowa na nadciśnienie – jak zrobić?
-
Do słoika wycisnąć sok z cytryny, obrać przecisnąć czosnek przez praskę, zalać wodą.
Słoik zamknąć i włożyć do ciemnego miejsca (np. do szafy) na 48 godzin.
Pić codziennie 1 łyżkę stołową na noc, po kolacji.
Przechowywać w lodówce.
xxxx – dodatkowe informacje
Ponadto czosnek, pod warunkiem, że jest jedzony codziennie, może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji „złej” LDL, a zwiększenie stężenia frakcji „dobrej” HDL.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka brzoskwiniowa
Następny przepis: Nalewka domowa z borówki amerykańskiej