Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa to prawdziwy rarytas dla miłośników owocowych trunków. To wyjątkowo aromatyczny likier, który wyróżnia się słodko-kwasowym, intensywnym smakiem dojrzałych brzoskwiń. Ta receptura podbiła serca nie tylko ze względu na swoje unikalne walory smakowe, ale też na prostotę przygotowania. Wykonana z miodem zyskuje dodatkową głębię smaku, a wersja na wódce jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Te domowe alkohole są znakomitą propozycją na letnie wieczory, ale także stanowią doskonały prezent dla rodziny i przyjaciół. Właściwie przygotowana nalewka brzoskwiniowa potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj sam!

Składniki:

  • ok. 1,5 kg brzoskwiń

  • 1,5 szkl. cukru

  • 0,5 l czystej wódki

Nalewka brzoskwiniowa – jak zrobić?

  1. Brzoskwinie obrać, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Do dużego słoja wrzucać brzoskwinie warstwami na przemian, posypując cukrem. Całość zalać wódką i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące do sklarowania.
  2. Po 3 miesiącach przecedzić nalewkę przez gazę.
  3. Owoce można wykorzystać do deserów.

Słowa kluczowe: nalewka brzoskwiniowa na wódce, nalewka brzoskwiniowa z miodem, nalewka brzoskwiniowa, nalewka z brzoskwiń

Nalewka brzoskwiniowa – dodatkowe informacje

Brzoskwinie muszą być dojrzałe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka bożonarodzeniowa
Następny przepis: Nalewka czosnkowa na nadciśnienie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode