Nalewka brzoskwiniowa
Nalewka brzoskwiniowa to prawdziwy rarytas dla miłośników owocowych trunków. To wyjątkowo aromatyczny likier, który wyróżnia się słodko-kwasowym, intensywnym smakiem dojrzałych brzoskwiń. Ta receptura podbiła serca nie tylko ze względu na swoje unikalne walory smakowe, ale też na prostotę przygotowania. Wykonana z miodem zyskuje dodatkową głębię smaku, a wersja na wódce jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Te domowe alkohole są znakomitą propozycją na letnie wieczory, ale także stanowią doskonały prezent dla rodziny i przyjaciół. Właściwie przygotowana nalewka brzoskwiniowa potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
-
ok. 1,5 kg brzoskwiń
-
1,5 szkl. cukru
-
0,5 l czystej wódki
Nalewka brzoskwiniowa – jak zrobić?
- Brzoskwinie obrać, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Do dużego słoja wrzucać brzoskwinie warstwami na przemian, posypując cukrem. Całość zalać wódką i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące do sklarowania.
- Po 3 miesiącach przecedzić nalewkę przez gazę.
- Owoce można wykorzystać do deserów.
Słowa kluczowe: nalewka brzoskwiniowa na wódce, nalewka brzoskwiniowa z miodem, nalewka brzoskwiniowa, nalewka z brzoskwiń
Nalewka brzoskwiniowa – dodatkowe informacje
Brzoskwinie muszą być dojrzałe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka bożonarodzeniowa
Następny przepis: Nalewka czosnkowa na nadciśnienie