Nalewka bożonarodzeniowa
Nalewka bożonarodzeniowa to uroczy dodatek do świątecznej atmosfery, który powinien znaleźć się na każdej wigilijnej kolacji. Przygotowana na spirytusie z aromatycznym suszem, nostalgicznie przypomina smak i zapach Świąt. Ogrzewająca, nie tylko cielesnę, ale i dusznicą, jest synonimem rodzinnej atmosfery i tradycji. Ten przepis, pełen świątecznego nastroju, odkrywa sekret doskonałej nalewki bożonarodzeniowej. Zawarte w nim wskazówki, pozwalają przygotować idealny trunek, który jest nie tylko smaczny, ale i aromatyczny. Bez względu, czy szukasz idealnego prezentu czy też chcesz się podzielić z bliskimi magicznymi chwilami, ta nalewka bożonarodzeniowa stanowi idealne rozwiązanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 słoik o pojemności 2 litrów
- 100 g (około 8 sztuk) suszonych moreli
- 100 g (około 8 sztuk) suszonych fig
- 100 g suszonych daktyli
- 50 g rodzynek
- 200 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g migdałów
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 8 ziaren kardamonu
- cukier
- 200 g cukru
- 250 ml wody
- dodatkowo
- 500 ml spirytusu 95%
- +/- 250 ml wódki
- 250 ml rumu
Nalewka bożonarodzeniowa – jak zrobić?
- Wyszorowane cytrusy kroimy w plasterki. Migdały blanszujemy. Suszonych owoców nie kroimy, gdyż nalewka bardzo szybko od nich mętnieje. W garnku podgrzewamy delikatnie cukier z wodą. Mieszamy całość do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy naczynie z ognia i studzimy syrop.
- W dużym słoju układamy bakalie – słoik wypełniamy nimi do połowy. Dodajemy cynamon, goździki i kardamon. Całość zalewamy alkoholem i syropem cukrowym. Nalewkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 tygodni. Jeśli po 2-3 dniach zauważycie (zauważycie na 100%), że bakalie „wypiły” część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką. Po około 2 tygodniach wymieniamy plastry cytrusów na świeże.
- Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Nalewkę możemy od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze „dojrzeć” przez kilka tygodni.
Nalewka bożonarodzeniowa – dodatkowe informacje
Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka ananasowa tzw. ananasówka
Następny przepis: Nalewka brzoskwiniowa