Nalewka bożonarodzeniowa

Nalewka bożonarodzeniowa

Nalewka bożonarodzeniowa to uroczy dodatek do świątecznej atmosfery, który powinien znaleźć się na każdej wigilijnej kolacji. Przygotowana na spirytusie z aromatycznym suszem, nostalgicznie przypomina smak i zapach Świąt. Ogrzewająca, nie tylko cielesnę, ale i dusznicą, jest synonimem rodzinnej atmosfery i tradycji. Ten przepis, pełen świątecznego nastroju, odkrywa sekret doskonałej nalewki bożonarodzeniowej. Zawarte w nim wskazówki, pozwalają przygotować idealny trunek, który jest nie tylko smaczny, ale i aromatyczny. Bez względu, czy szukasz idealnego prezentu czy też chcesz się podzielić z bliskimi magicznymi chwilami, ta nalewka bożonarodzeniowa stanowi idealne rozwiązanie.

Składniki:

  • 1 słoik o pojemności 2 litrów
  • 100 g (około 8 sztuk) suszonych moreli
  • 100 g (około 8 sztuk) suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 8 ziaren kardamonu
  • cukier
  • 200 g cukru
  • 250 ml wody
  • dodatkowo
  • 500 ml spirytusu 95%
  • +/- 250 ml wódki
  • 250 ml rumu

Nalewka bożonarodzeniowa – jak zrobić?

  1. Wyszorowane cytrusy kroimy w plasterki. Migdały blanszujemy. Suszonych owoców nie kroimy, gdyż nalewka bardzo szybko od nich mętnieje. W garnku podgrzewamy delikatnie cukier z wodą. Mieszamy całość do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy naczynie z ognia i studzimy syrop.
  2. W dużym słoju układamy bakalie – słoik wypełniamy nimi do połowy. Dodajemy cynamon, goździki i kardamon. Całość zalewamy alkoholem i syropem cukrowym. Nalewkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 tygodni. Jeśli po 2-3 dniach zauważycie (zauważycie na 100%), że bakalie „wypiły” część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką. Po około 2 tygodniach wymieniamy plastry cytrusów na świeże.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Nalewkę możemy od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze „dojrzeć” przez kilka tygodni.

Nalewka bożonarodzeniowa – dodatkowe informacje

Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka ananasowa tzw. ananasówka
Następny przepis: Nalewka brzoskwiniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode