Naleśniki z soczewicą
Naleśniki z soczewicą to wspaniały sposób na połączenie w jednym daniu zarówno tradycyjnych elementów polskiej jak i orientalnej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – soczewica jest bowiem bogatym źródłem białka i błonnika. Pomimo skomplikowanego wyglądu, są one przepisem prostym w wykonaniu, wręcz idealnym na szybkie, ale efektowne danie. To doskonała alternatywa dla znudzonych tradycyjnymi naleśnikami na słodko. Czy jesteś gotów na ciepłe, aromatyczne i niezapomniane uczta okuszeń w formie naleśników z soczewicą?
admin
Składniki:
- Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz: 1/2 kg soczewicy
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Naleśniki z soczewicą – jak zrobić?
- Składniki podane na ciasto miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki.
- Soczewicę gotujemy ok. 20 minut, a następnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
- Naleśniki smarujemy soczewicą i zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy.
Naleśniki z soczewicą – dodatkowe informacje
Soczewicę można ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej (wówczas już nie solimy).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z serem waniliowym:-)
Następny przepis: Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową