Naleśniki z soczewicą

Naleśniki z soczewicą

Naleśniki z soczewicą to wspaniały sposób na połączenie w jednym daniu zarówno tradycyjnych elementów polskiej jak i orientalnej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – soczewica jest bowiem bogatym źródłem białka i błonnika. Pomimo skomplikowanego wyglądu, są one przepisem prostym w wykonaniu, wręcz idealnym na szybkie, ale efektowne danie. To doskonała alternatywa dla znudzonych tradycyjnymi naleśnikami na słodko. Czy jesteś gotów na ciepłe, aromatyczne i niezapomniane uczta okuszeń w formie naleśników z soczewicą?

Składniki:

  • Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 1/2 kg soczewicy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Naleśniki z soczewicą – jak zrobić?

  1. Składniki podane na ciasto miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki.
  2. Soczewicę gotujemy ok. 20 minut, a następnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
  3. Naleśniki smarujemy soczewicą i zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy.

Naleśniki z soczewicą – dodatkowe informacje

Soczewicę można ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej (wówczas już nie solimy).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z serem waniliowym:-)
Następny przepis: Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode