Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki z musem jabłkowym to doskonały pomysł na szybkie śniadanie, lekką kolację lub deser po obiedzie. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To doskonałe połączenie delikatnych, słodkich naleśników z idealnie dobranej, lekko kwaskowej mieszanki siekanych jabłek, cynamonu i cukru. Mus jabłkowy do naleśników doda smaku i świeżości, a także sprawi, że naleśniki staną się przysmakiem o wyjątkowej, niepowtarzalnej nucie smakowej. Ten przepis, chociaż prosty, poradzi sobie z każdym kulinarnym wyzwaniem dzięki swojej uniwersalności i łatwości przygotowania. Zachęcamy do przetestowania go w domowej kuchni!

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:
  • 500 g mleka
  • 200 g wody lekko gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g masła roztopionego
  • olej do smażenia
  • MUS JABŁKOWY:
  • 750 g jabłek
  • 20 g soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Naleśniki z musem jabłkowym – jak zrobić?

  1. Ciasto na naleśniki: Do miski wlać mleko, dodać wodę, jajka, roztopione zimne masło, sól, mąkę – zmiksować, tak aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 15 minut.
  2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i jabłka. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodać cynamon i zblenderować.
  3. Naleśniki smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Po upieczeniu polać musem jabłkowym.

Słowa kluczowe: mus jabłkowy do naleśników

Naleśniki z musem jabłkowym – dodatkowe informacje

Naleśniki można posmarować dżemem lub serem i wtedy polać musem jabłkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym
Następny przepis: Naleśniki z nadzieniem serowo - budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode