Naleśniki z musem jabłkowym
Naleśniki z musem jabłkowym to doskonały pomysł na szybkie śniadanie, lekką kolację lub deser po obiedzie. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To doskonałe połączenie delikatnych, słodkich naleśników z idealnie dobranej, lekko kwaskowej mieszanki siekanych jabłek, cynamonu i cukru. Mus jabłkowy do naleśników doda smaku i świeżości, a także sprawi, że naleśniki staną się przysmakiem o wyjątkowej, niepowtarzalnej nucie smakowej. Ten przepis, chociaż prosty, poradzi sobie z każdym kulinarnym wyzwaniem dzięki swojej uniwersalności i łatwości przygotowania. Zachęcamy do przetestowania go w domowej kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
- 500 g mleka
- 200 g wody lekko gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 2-3 jajka
- szczypta soli
- 50 g masła roztopionego
- olej do smażenia
- MUS JABŁKOWY:
- 750 g jabłek
- 20 g soku z cytryny
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Naleśniki z musem jabłkowym – jak zrobić?
- Ciasto na naleśniki: Do miski wlać mleko, dodać wodę, jajka, roztopione zimne masło, sól, mąkę – zmiksować, tak aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 15 minut.
- Mus jabłkowy: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i jabłka. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodać cynamon i zblenderować.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Po upieczeniu polać musem jabłkowym.
Słowa kluczowe: mus jabłkowy do naleśników
Naleśniki z musem jabłkowym – dodatkowe informacje
Naleśniki można posmarować dżemem lub serem i wtedy polać musem jabłkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym
Następny przepis: Naleśniki z nadzieniem serowo - budyniowym