Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Czy szukasz pomysłu na smaczne, pożywne i uniwersalne danie? Przedstawiamy przepis na przepyszne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami. Jest to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych wersji z owocami czy serem. Aromatyczne, soczyste mięso mielone w parze z kolorowymi warzywami, wszystko to zawinięte w delikatne, aksamitne naleśniki. To połączenie kuchni tradycyjnej z nutą nowoczesności może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub urozmaicenie codziennego menu. Jak dla mnie, przygotowanie naleśników z mięsem mielonym i warzywami to czysta przyjemność, a ich smak – niesamowite doświadczenie kulinarne!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto na naleśniki:
- 0,5 litra mleka
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 40 dag mięsa
- sól
- pieprz
- majeranek
- curry
- papryka słodka
- paczka mrożonek (kalafior, marchew itp.)
- kostka rosołowa
- Sos:
- 3 łyżki śmietana
- 2 łyżki majonezu
- garść koperku
- pieprz
- Dodatki:
- Ser
Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami – jak zrobić?
- Do miski dodać składniki na ciasto na naleśniki po czym wszystkie zmiksować. Jeśli konsystencja będzie niewłaściwa dodać trochę mleka lub w celu zagęszczenia mąki. Masę wylewać na ogrzanej patelni.
- Do garnka wlać wodę z jedną kostką rosołową i wrzucić mrożonki. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po odcedzeniu pokroić je na mniejsze kawałki.
- Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej. Dodać wszystkie przyprawy do smaku.
- Przygotowane warzywa wymieszać z mięsem mielonym.
- Do miseczki dodać śmietanę, majonez, pokrojony koperek i pieprz. Wymieszać.
- Sos dodać do powstałego farszu warzywno-mięsnego.
- Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zawijać w kwadraty.
- Potarkowany ser rozłożyć na naleśnikach i przełożyć je na blachę.
- Przyrządzone naleśniki piec 10 min.
Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami – dodatkowe informacje
Dla miłośników sosu czosnkowego potrawę można wyłożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać tym sosem. Z pewnością wszystkim będzie smakować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym
Następny przepis: Naleśniki z mięsem z rosołu