Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Czy szukasz pomysłu na smaczne, pożywne i uniwersalne danie? Przedstawiamy przepis na przepyszne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami. Jest to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych wersji z owocami czy serem. Aromatyczne, soczyste mięso mielone w parze z kolorowymi warzywami, wszystko to zawinięte w delikatne, aksamitne naleśniki. To połączenie kuchni tradycyjnej z nutą nowoczesności może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub urozmaicenie codziennego menu. Jak dla mnie, przygotowanie naleśników z mięsem mielonym i warzywami to czysta przyjemność, a ich smak – niesamowite doświadczenie kulinarne!

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 0,5 litra mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dag mięsa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • curry
  • papryka słodka
  • paczka mrożonek (kalafior, marchew itp.)
  • kostka rosołowa
  • Sos:
  • 3 łyżki śmietana
  • 2 łyżki majonezu
  • garść koperku
  • pieprz
  • Dodatki:
  • Ser

Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami – jak zrobić?

  1. Do miski dodać składniki na ciasto na naleśniki po czym wszystkie zmiksować. Jeśli konsystencja będzie niewłaściwa dodać trochę mleka lub w celu zagęszczenia mąki. Masę wylewać na ogrzanej patelni.
  2. Do garnka wlać wodę z jedną kostką rosołową i wrzucić mrożonki. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po odcedzeniu pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej. Dodać wszystkie przyprawy do smaku.
  4. Przygotowane warzywa wymieszać z mięsem mielonym.
  5. Do miseczki dodać śmietanę, majonez, pokrojony koperek i pieprz. Wymieszać.
  6. Sos dodać do powstałego farszu warzywno-mięsnego.
  7. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zawijać w kwadraty.
  8. Potarkowany ser rozłożyć na naleśnikach i przełożyć je na blachę.
  9. Przyrządzone naleśniki piec 10 min.

Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami – dodatkowe informacje

Dla miłośników sosu czosnkowego potrawę można wyłożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać tym sosem. Z pewnością wszystkim będzie smakować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym
Następny przepis: Naleśniki z mięsem z rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode