Naleśniki z mąki konopnej

Naleśniki z mąki konopnej

Naleśniki z mąki konopnej to unikalne, zdrowe i smaczne danie, które zaskoczy swoim oryginalnym smakiem każdego fana tradycyjnych polskich naleśników. Wykorzystanie mąki konopnej sprawia, że naleśniki są bogate w białko i błonnik, a także stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczów. Dodatkowo, mąka konopna wyróżnia się specyficznym, lekko orzechowym smakiem, który doskonale sprawdzi się w połączeniu z ulubionymi dodatkami do naleśników. Na naszej liście składników znajdują się tylko podstawowe produkty, dzięki czemu każdy będzie mógł łatwo przygotować danie według własnych upodobań. Przygotuj się na niepowtarzalne doświadczenie kulinarne!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).

Naleśniki z mąki konopnej – jak zrobić?

  1. W misce mieszamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 – 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron. Życzę smacznego! 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Naleśniki z mąki konopnej możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem
Następny przepis: Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode