Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem to przepis, który z pewnością przyciągnie smakoszy zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Ten pełen aromatów danie to idealna propozycja na obiad lub kolację. Wyjątkowy smak połączenia soczystego kurczaka, pysznych pieczarek i rozpływającego się w ustach żółtego sera zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. Te naleśniki zaskoczą Cię swoją prostotą przygotowania i bogactwem smaków. Są przepyszne, sycące i niewątpliwie zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. To doskonała alternatywa dla typowych mięsnych dań, która wprowadzi do Twojej kuchni odrobinę kulinarnego szaleństwa.

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE (ok. 20 porcji):
  • 3 szkl. wody mineralnej
  • 3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 szkl. mąki (w zależności ile zabierze ciasto)
  • masło lub oliwa
  • FARSZ:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 20-30 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy wg uznania
  • 20 plasterków sera żółtego
  • masełko lub oliwa do podsmażenia pieczarek i kurczaka, a także gotowego placka.
  • PANIERKA:
  • jajko
  • bułka tarta
  • INNE:
  • ketchup do smaku

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem – jak zrobić?

  1. CIASTO NALEŚNIKOWE:

    Wodę wymieszać z mlekiem, jajkiem. Dodać cukier, sól i roztrzepać. Dodawać mąkę tyle ile pochłonie ciasto naleśnikowe, aby nie było ani za rzadkie ani za gęste. Na rozgrzaną patelnię z masłem lub oliwą wlewamy ciasto i pieczemy z obu stron.
  2. PIERŚ:

    Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na masełku z solą i pieprzem (można dodać inne przyprawy tj. ziarenka smaku, przyprawa do kurczaka czy gyrosa). Można podlewać wodą gdyby mięsko przywierało. Smażyć do miękkości.
  3. PIECZARKI:

    Pieczarki kroimy w paseczki (obrane i umyte). Smażymy na masełku lub oliwie według uznania. Przyprawiamy solą i pieprzem (lub tak jak kto lubi). Następnie pieczarki dodajemy do usmażonego kurczaka i mieszamy.
  4. Na upieczony naleśnik dajemy plasterek sera żółtego, na to pieczarki z kurczakiem. Składamy w kopertę, trójkącik lub rulonik (tak jak krokiety). Maczamy w jajku i bułce tartej. Opanierowane koperty smażymy na rozgrzanym patelni z obu stron tak żeby były rumiane.

    SMACZNEGO!!!!!

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem – dodatkowe informacje

Naleśniki można podawać z innymi dodatkami.
Nie trzeba panierować (Ja robiłam w dwóch wersjach i obie są pyszne).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Następny przepis: Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode