Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem to przepis, który z pewnością przyciągnie smakoszy zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Ten pełen aromatów danie to idealna propozycja na obiad lub kolację. Wyjątkowy smak połączenia soczystego kurczaka, pysznych pieczarek i rozpływającego się w ustach żółtego sera zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. Te naleśniki zaskoczą Cię swoją prostotą przygotowania i bogactwem smaków. Są przepyszne, sycące i niewątpliwie zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. To doskonała alternatywa dla typowych mięsnych dań, która wprowadzi do Twojej kuchni odrobinę kulinarnego szaleństwa.
admin
Składniki:
- CIASTO NALEŚNIKOWE (ok. 20 porcji):
- 3 szkl. wody mineralnej
- 3 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 szkl. mąki (w zależności ile zabierze ciasto)
- masło lub oliwa
- FARSZ:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 20-30 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- inne przyprawy wg uznania
- 20 plasterków sera żółtego
- masełko lub oliwa do podsmażenia pieczarek i kurczaka, a także gotowego placka.
- PANIERKA:
- jajko
- bułka tarta
- INNE:
- ketchup do smaku
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem – jak zrobić?
- CIASTO NALEŚNIKOWE:
Wodę wymieszać z mlekiem, jajkiem. Dodać cukier, sól i roztrzepać. Dodawać mąkę tyle ile pochłonie ciasto naleśnikowe, aby nie było ani za rzadkie ani za gęste. Na rozgrzaną patelnię z masłem lub oliwą wlewamy ciasto i pieczemy z obu stron. - PIERŚ:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na masełku z solą i pieprzem (można dodać inne przyprawy tj. ziarenka smaku, przyprawa do kurczaka czy gyrosa). Można podlewać wodą gdyby mięsko przywierało. Smażyć do miękkości. - PIECZARKI:
Pieczarki kroimy w paseczki (obrane i umyte). Smażymy na masełku lub oliwie według uznania. Przyprawiamy solą i pieprzem (lub tak jak kto lubi). Następnie pieczarki dodajemy do usmażonego kurczaka i mieszamy. - Na upieczony naleśnik dajemy plasterek sera żółtego, na to pieczarki z kurczakiem. Składamy w kopertę, trójkącik lub rulonik (tak jak krokiety). Maczamy w jajku i bułce tartej. Opanierowane koperty smażymy na rozgrzanym patelni z obu stron tak żeby były rumiane.
SMACZNEGO!!!!!
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem – dodatkowe informacje
Naleśniki można podawać z innymi dodatkami.
Nie trzeba panierować (Ja robiłam w dwóch wersjach i obie są pyszne).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Następny przepis: Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem