Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym
Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym to prawdziwy smakołyk dla miłośników kuchni francuskiej z orientalnym twistem. To nietuzinkowe połączenie delikatnego, złocistego ciasta naleśnikowego z aromatycznym farszem z niewielką ilością kurczaka i wyrazistym sosem czosnkowym, tworzy zaskakujące, ale niezapomniane doznania kulinarne. To danie jest doskonałe na lekki lunch, kolację czy na specjalne okazje. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych tym wykwintnym daniem. Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinne spotkania, jak i uroczyste kolacje. Wypróbuj sam i poczuj smak prawdziwej kuchni francuskiej ze szczyptą orientu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta cukru
- szczypta soli
- łyżka oleju
- Farsz:
- pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 25 dag pieczarek
- 25 dag sera żółtego
- zioła prowansalskie
- sól
- Sos czosnkowy:
- kilka ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- cukier
- majonez
- śmietana
Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym – jak zrobić?
- Upiec naleśniki. Kurczaka, pieczarki i paprykę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju.
- Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Wszystko razem połączyć i przyprawić przyprawami.
- Powstały farsz rozprowadzić na naleśnikach.
- Przygotować sos czosnkowy i polać naleśniki.
Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym – dodatkowe informacje
To danie najlepiej smakuje podawane na ciepło. Przed podaniem najlepiej podpiec naleśniki na patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami
Następny przepis: Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami