Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym

Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym

Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym to prawdziwy smakołyk dla miłośników kuchni francuskiej z orientalnym twistem. To nietuzinkowe połączenie delikatnego, złocistego ciasta naleśnikowego z aromatycznym farszem z niewielką ilością kurczaka i wyrazistym sosem czosnkowym, tworzy zaskakujące, ale niezapomniane doznania kulinarne. To danie jest doskonałe na lekki lunch, kolację czy na specjalne okazje. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych tym wykwintnym daniem. Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinne spotkania, jak i uroczyste kolacje. Wypróbuj sam i poczuj smak prawdziwej kuchni francuskiej ze szczyptą orientu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • Farsz:
  • pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • Sos czosnkowy:
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • cukier
  • majonez
  • śmietana

Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym – jak zrobić?

  1. Upiec naleśniki. Kurczaka, pieczarki i paprykę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Wszystko razem połączyć i przyprawić przyprawami.
  4. Powstały farsz rozprowadzić na naleśnikach.
  5. Przygotować sos czosnkowy i polać naleśniki.

Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym – dodatkowe informacje

To danie najlepiej smakuje podawane na ciepło. Przed podaniem najlepiej podpiec naleśniki na patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami
Następny przepis: Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode