Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami

Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami

Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami to oszałamiający deser, który zachwyci niejedno podniebienie. To oryginalna wersja klasycznego dnia, która zdecydowanie go wyniesie na wyższy poziom. Złociste naleśniki, przepełnione sosem jabłkowym i podane pod warstwą łagodnych, karmelizowanych bananów to prawdziwe połączenie kulinarnych uczuć. Banany flambirowane to niesamowite doznanie smakowe które zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta. To doskonałe danie na słodkie zakończenie rodzinnej kolacji czy wykwintny poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • skórka ze słoninki lub odrobina oleju do wysmarowania patelni
  • Farsz:
  • 8 jabłek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pierzynka:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 banany
  • 1 kieliszek rumu (w wersji dla dzieci można pominąć)
  • 1 łyżka masła do obsmażania naleśników

Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami – jak zrobić?

  1. Smażymy naleśniki. 1.
    Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Nagrzaną patelnię smarujemy skórką ze słoninki i smażymy rumiane naleśniki. Z podanych składników otrzymamy 10-12 sztuk.
  2. Przesmażamy jabłka. 2.
    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i przesmażamy starte jabłka. Doprawiamy cukrem oraz cynamonem do smaku.
  3. Zwijamy naleśniki. 3.
    Przesmażone jabłka nakładamy na usmażone naleśniki i zawijamy w trójkąciki.
  4. Obsmażamy naleśniki. 4.
    Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na rumiano po cztery ułożone w krąg naleśniki.
  5. Smażymy banany. 5.
    Wsypujemy cukier na patelnię i czekamy aż zacznie tworzyć się bursztynowy karmel. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Dodajemy banany pokrojone w plasterki i mieszamy aby karmel dokładnie pokrył każdy plasterek. Wlewamy rum i podpalamy aby alkohol się wypalił.
  6. Smacznego. 6.
    Podsmażone naleśniki wykładamy na talerz i przykrywamy pierzynką bananową. Smacznego 🙂

Porady – Naleśniki z jabłkami pod flambirowanymi bananami – dodatkowe informacje

W czasie flambirowania bananów należy zachować szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć. Z rumu oczywiście można zrezygnować, ale daje bardzo ciekawy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert
Następny przepis: Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode