Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

Naleśniki to uniwersalne danie, które można dowolnie modyfikować i wypełniać różnymi składnikami. Tym razem jednak pokażemy Ci nietypowy, ale przepyszny sposób ich przygotowania. Nasze naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą, to doskonała propozycja na obiad czy szybki lunch. Połączenie delikatnych naleśników, aksamitnego farszu na bazie jajek, uzupełnionego chrupiącą kukurydzą, tworzy kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Ten smaczny i prosty w realizacji przepis to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie oryginalne smaki.

Składniki:

  • Placki naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • (na około 7-8 dużych naleśników)
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki startego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • posiekana natka pietruszki
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą – jak zrobić?

  1. Usmażyć placki naleśnikowe.
    Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).
    Następnie wsypać mąkę.
    Po ponownym rozmieszaniu – wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
  2. W międzyczasie przygotować farsz.
    Jajka (ugotowane na twardo) rozgnieść za pomocą widelca.
    Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na maśle i dodać do jajek.
    Całość połączyć z resztą składników i doprawić do smaku.
  3. Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka, a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie).

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą – dodatkowe informacje

Należy pamiętać, aby farsz z jajek i kukurydzy był odpowiednio doprawiony, bo inaczej naleśniki mogą wydawać się mdłe i nijakie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco
Następny przepis: Naleśniki z farszem warzywnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode