Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą
Naleśniki to uniwersalne danie, które można dowolnie modyfikować i wypełniać różnymi składnikami. Tym razem jednak pokażemy Ci nietypowy, ale przepyszny sposób ich przygotowania. Nasze naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą, to doskonała propozycja na obiad czy szybki lunch. Połączenie delikatnych naleśników, aksamitnego farszu na bazie jajek, uzupełnionego chrupiącą kukurydzą, tworzy kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Ten smaczny i prosty w realizacji przepis to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie oryginalne smaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Placki naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki mleka
- 2-3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- Farsz:
- (na około 7-8 dużych naleśników)
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki startego sera
- 2-3 łyżki majonezu
- posiekana natka pietruszki
- papryka ostra
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą – jak zrobić?
- Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).
Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu – wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). - W międzyczasie przygotować farsz.
Jajka (ugotowane na twardo) rozgnieść za pomocą widelca.
Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na maśle i dodać do jajek.
Całość połączyć z resztą składników i doprawić do smaku. - Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka, a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie).
Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, aby farsz z jajek i kukurydzy był odpowiednio doprawiony, bo inaczej naleśniki mogą wydawać się mdłe i nijakie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco
Następny przepis: Naleśniki z farszem warzywnym