Naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco

Naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco

Czy istnieje coś bardziej klasycznego i jednocześnie pysznego niż tradycyjne naleśniki z dżemem truskawkowym? To prosty, ale niezwykle smakowity sposób na przyrządzenie tego popularnego dania na śniadanie czy podwieczorek. Delikatne, cienkie placki z kuszącym, słodkim nadzieniem to coś, co z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nasz przepis na naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco pomoże Ci odkryć, jak podgrzać naleśniki, by były równie pyszne jak tuż po usmażeniu. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tą prosta, ale efektowną wersją tradycyjnego przysmaku.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej,

    2 jajka,

    2 łyżki oleju,

    2 szklanki wody,

    sól,

    1 łyżka oleju do smażenia.

    Dżem truskawkowy.

Naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Odstawić na 30 min. Usmażyć naleśniki.
  2. Dżem truskawkowy podgrzać. Naleśniki posmarować gorącym dżemem, zwinąć i podawać gorące.

Naleśniki z dżemem truskawkowym na gorąco – dodatkowe informacje

Ja podaję te same naleśniki również z serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z cukini na słodko
Następny przepis: Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode